Човић: Останак миграната би дестабилизовао БиХ

Срна
Човић: Останак миграната би дестабилизовао БиХ

Сарајево - Хрватски члан Предсједништва БиХ Драган Човић сматра да би БиХ била дестабилизована безбједносно и политички, уколико би мигранти који се покушавају домоћи ЕУ остали у земљи.

Човић је рекао да број миграната у земљи још увијек није драматичан, али да је БиХ “хот-спот” за илегалне мигранте, што потврђују представници безбједносних агенција у земљи.

Хрватски члан Предсједништва БиХ каже да не постоји договор у вези са рјешењем овог проблема.

“У разговорима са надлежним институцијама понудили смо неколико корака. Први је да одмах затворимо границу. Други је, да рок од 14 дана за подношење захтјева за азил скратимо на 24 часа”, рекао је Човић за хрватски “Вечерњи лист”, издање за БиХ.

Ако се зна да нико од тих људи не може добити азил јер су економски мигранти, каже Човић, јасно је да се рок од 14 дана користи како би се припремио терен за пребацивање преко територије БиХ, јер се мигрантима “управља издалека”.

“Уз себе су везали велики број профитера из цијеле регије који од тога праве бизнис, па је пребацивање миграната данас уносније од трговине дрогом”, истакао је Човић.

Говорећи о изградњи Пељешког моста, Човић је поновио да је ријеч о стратешком интересу хрватског народа у цјелини, али и интересу БиХ, те додаје да најављена тужба коју заговара бошњачки члан Предсједништва Бакир Изетбеговић није могућа, јер не постоји сагласност свих чланова Предсједништва.

Када је ријеч о измени Изборног закона у БиХ, Човић сматра да и даље постоји “трачак наде” да може доћи до коначног договора, те нагласио да се у наредном периоду мора учинити све, да се обезбиједи избор легитимних представника хрватског народа, без обзира на овај закон.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана