Čović Orbanu: Hrvatima je oteta pozicija člana Predsjedništva

Srna
Čović Orbanu: Hrvatima je oteta pozicija člana Predsjedništva

Mostar - Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović upoznao je predsjednika Vlade Mađarske Viktora Orbana o činjenici da je na oktobarskim izborima “Hrvatima oteta pozicija člana Predsjedništva BiH”, saopšteno je iz HDZ-a BiH.

“Čović je izjavio da je, uprkos plebiscitarnoj podršci koju su Hrvatski narodni sabor i HDZ BiH osvojili među Hrvatima BiH, zbog neustavnog i nedemokratskog Izbornog zakona, Hrvatima i ovaj put oteta pozicija člana Predsjedništva”, navedeno je u saopštenju.

Iz HDZ-a BiH dodaju da je to stavilo dodatan pritisak na političke odnose u BiH, te neophodnost izmjena Izbornog zakona i Ustava “kako bi se BiH konačno stabilizovala kao demokratija”.

U saopštenju se navodi da su Čović i Orban, koji je lider Mađarskog građanskog saveza /Fides/, razgovarali o odnosima dvije zemlje, aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i okruženju.

“Zajednička je ocjena da narodne stranke evropske provenijencije treba da rade zajedno u interesu svojih zemalja i naroda kako bi se efikasnije nosile s izazovima i problemima sadašnjice. Stoga su kao predstavnici političkih opcija koje djeluju unutar grupacije Evropskih narodnih stranaka /EPP/ razgovarali i o bližoj saradnji unutar EPP-a, kao i drugim odgovarajućim formatima”, ističe se u saopštenju.

Tokom razgovora je istaknut značaj nastavka proširenja EU na prostor jugoistočne Evrope.

Na kraju susreta Čović je pozvao Orbana da sljedeće godine posjeti BiH i Međunarodni sajam privrede Mostar, koji će biti održan od 9. do 13. aprila. /kraj/sb/ab/foto

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana