Човић Орбану: Хрватима је отета позиција члана Предсједништва

Срна
Човић Орбану: Хрватима је отета позиција члана Предсједништва

Мостар - Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић упознао је предсједника Владе Мађарске Виктора Орбана о чињеници да је на октобарским изборима “Хрватима отета позиција члана Предсједништва БиХ”, саопштено је из ХДЗ-а БиХ.

“Човић је изјавио да је, упркос плебисцитарној подршци коју су Хрватски народни сабор и ХДЗ БиХ освојили међу Хрватима БиХ, због неуставног и недемократског Изборног закона, Хрватима и овај пут отета позиција члана Предсједништва”, наведено је у саопштењу.

Из ХДЗ-а БиХ додају да је то ставило додатан притисак на политичке односе у БиХ, те неопходност измјена Изборног закона и Устава “како би се БиХ коначно стабилизовала као демократија”.

У саопштењу се наводи да су Човић и Орбан, који је лидер Мађарског грађанског савеза /Фидес/, разговарали о односима двије земље, актуелној политичкој ситуацији у БиХ и окружењу.

“Заједничка је оцјена да народне странке европске провенијенције треба да раде заједно у интересу својих земаља и народа како би се ефикасније носиле с изазовима и проблемима садашњице. Стога су као представници политичких опција које дјелују унутар групације Европских народних странака /ЕПП/ разговарали и о ближој сарадњи унутар ЕПП-а, као и другим одговарајућим форматима”, истиче се у саопштењу.

Током разговора је истакнут значај наставка проширења ЕУ на простор југоисточне Европе.

На крају сусрета Човић је позвао Орбана да сљедеће године посјети БиХ и Међународни сајам привреде Мостар, који ће бити одржан од 9. до 13. априла. /крај/сб/аб/фото

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана