Čović: Odugovlačenje oko formiranja vlasti u FBiH više nema smisla

Srna
Čović: Odugovlačenje oko formiranja vlasti u FBiH više nema smisla

Mostar - Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da će, ukoliko u ovoj sedmici ne bude dogovora o formiranju vlasti u Federaciji BiH, koalicione partnere pozvati da vide kako dalje.

"Meni su neke stvari tu čudne, ali da ne ispadne da se ja tu nešto čudim. Mi u ovoj sedmici moramo imati odgovor na to pitanje, a ako ne, onda ću pozvati partnere s kojima smo sve skupa dogovarali da vidimo šta dalje, više nema smisla", rekao je Čović novinarima u Mostaru nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH.

On je naveo da se došlo u situaciju da se spekuliše kada se, uopšte, može formirati vlast u FBiH.

"Danas raspravljamo kako u Klubu Srba u FBiH imamo 13 delegata, kao da prije dva mjeseca nismo znali koliko je iz kog kantona moguće izabrati delegata u klubove Srba, Hrvata i Bošnjaka. To mora hitno biti riješeno, jer sada se ostavlja dosta prostora za spekulaciju. Ako smo znali tu matematiku, po njoj smo morali birati svoje partnere za strukturu vlasti", rekao je Čović.

Lider HDZ-a BiH je naglasio da je za tu stranku izuzetno bitno da odmah bude formirana vlast u FBiH, navodeći da sadašnja izvršna vlast "grubo zloupotrebljava tehnički mandat".

Čović je ponovio da stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora žele da participiraju u Savjetu ministara BiH sa tri ministra i četiri zamjenika, u Vladi FBiH sa pet hrvatskih ministarskih mjesta, plus jedno srpsko.

On je objasnio da vlast u nekim kantonima još nije formirana, jer se čeka da stvari budu definisane na višim nivoima zbog stranačkog kadrovanja.

"Kada budu usaglašeni kadrovi za mjesta ministara i zamjenika ministara u FBiH i BiH, paralelno bi trebalo da budu poznata imena i kantonalnih premijera i cjelokupne izvršne vlasti", dodao je Čović.

Odgovarajući na pitanje o odlasku člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića u Rijad, Čović je rekao da nema šta da komentariše, dodajući da je Izetbegović uz saglasnost ostalih članova Predsjedništva BiH otputovao da izrazi saučešće povodom smrti kralja Saudijske Arabije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana