Čović: Od ponedjeljka nema finansiranja na nivou BiH

Srna
Čović: Od ponedjeljka nema finansiranja na nivou BiH

Mostar - Predsjednik HDZ-a Dragan Čović izjavio je danas u Mostaru da BiH ulazi u duboku krizu i da u ponedjeljak, 1. jula, ističe privremeno finansiranje institucija BiH, te pozvao na hitno formiranje vlasti.

Čović je najavio da će HDZ zauzeti jasan stav o daljem učešću u Savjetu ministara.

On je na konferenciji za novinare rekao da postoje sve predispozicije za formiranje vlasti na nivou BiH - usaglašena izjava tri lidera o ustavnim i zakonodavnim pitanjima, kao i dogovorena raspodjela resora, ali da neko vještački želi praviti krizu.

“Ne mogu se kršiti poslovničke procedure. Isto tako bez političkih dogovora ne vrijede ni drugi standardi. Neko želi napraviti situaciju da bi se napravio dodatni politički pritisak u BiH i da bi i dalje pravili krize i kontrolisati procese”, naveo je Čović u pauzi zajedanja Predsjedništva HDZ-a BiH.

On je istakao da je stav HDZ-a da treba početi proces formiranja vlasti i da je sve drugo samo politizovanje.

Čović je napomenuo da HDZ nikad neće stati na jednu ili drugu stranu, kako bi neko želio.

“Ideja o sazivanju Doma naroda, prvo neposlovnički, pa kršenjem procedura sa dokumentima koji imaju različite datume, evidentno je bila da se HDZ uvuče u igru dva protiv trećeg ili tako nešto. HDZ od prvog dana nakon izbora, bez obzira šta smo mislili o njihovoj legitimnosti, rekao je da trebamo odmah uspostaviti vlast. Stvorili smo sve preduslove. Sve ostalo je igra upravo tih koji pokušavaju tražiti krivca, a ne riješiti problem”, napomenuo je Čović.

Prema njegovim riječima, na posljednjem sastanku HDZ-a i SDA prije nekoliko dana bilo se na tragu da narednih pet do šest dana bude formirana vlast, jer se dolazi u dva kritična trenutka.

“Ove sedmice ističe privremeno finansiranje institucija BiH. Moje pitanje svima je da li ćemo imati novo finansiranje ili ako već ne radimo zašto ćemo dijeliti plate. Od ponedjeljka nema finansiranja”, rekao je Čović.

On je dodao da je predsjedavajućem Savjeta ministara u tehničkom mandatu Denisu Zvizdiću postavio pitanje koju funkciju će obavljati za mjesec dana kada na mjestu predsjedavajućeg Predstavničkom doma parlamenta BiH bude trebalo da zamijeni Borjanu Krišto.

“Pitao sam ga kako misli da bude u bilo kakvoj funkciji u Savjetu ministara, a moraće da bude u Predstavničkom domu predsjedavajući. Drugim riječima, rekli smo - idemo to ubrzano riješiti. Rješenje smo tražili i kada je riječ o deleagaciji BiH u Savjetu Evrope, ali je evidentno da se samo željela stvoriti slika i utisak koji nije nikoga prevario”, naveo je Čović.

On je pozvao na postizanje kompromisa i hitno formiranje vlasti.

Čović je naglasio da će novi saziv Savjeta ministara biti formiran kada se dogovore tri partnera, SDA, HDZ i SNSD.

Komentarišući informacije da postoji plan određenih stranaka da sadašnji saziv ostane još tri godine u tehničkom mandatu, te da Denisa Zvizdića na čelu Savjeta ministara za mjesec dana zamijeni Mirko Šarović iz SDS-a, Čović je rekao da je evidentno “da osam mjeseci nemamo vlast i da to sugeriše da imamo igre”.

“Nemoguće je napraviti vlast bez onih koji su politički pobjednici, a da se želi stvoriti kriza koja bi se mogla kontrolisati, to je evidentno. Sad su suštinska pitanja da li će više uopšte zasjedati ovaj Savjet ministara. Ako nemate budžeta, o čemu razgovarati, to su strateška razmišljanja'', naveo je Čović.

On je pozvao predsjednike SNSD-a Milorada Dodika i SDA Bakira Izetbegovića da što prije sjednu i riješe ova pitanja.

Čović je rekao da je danas povučena apelacija koju je predsjedavajuća Predstavničkog doma parlamenta BiH Borjana Krišto uputila Ustavnom sudu FBiH.

“To bi bio naš doprinos da vodimo raspravu sa partnerima o izbornom zakonodavstvu”, naveo je Čović.

On je prenio i stav Predsjedništva HDZ-a BiH o tome da institucije BiH ne odgovaraju na zadatke u vezi sa migrantskom krizom.

“Naznaka je da ovo nije samo humanitarna problematika, već i bezbjednosna i politička, sa tendencijama koje se uklapaju u druge političke igre koje imamo u BiH”, naveo je Čović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana