Čović: Očuvati Hrvate kao konstututivni narod u BiH

Čović: Očuvati Hrvate kao konstututivni narod u BiH 08.03.2018 18:24 | Srna

Sarajevo - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović danas je u Zagrebu ukazao na važnost da se Hrvati očuvaju kao konstitutivan narod u BiH, te da, iako najmalobrojniji, budu predvodnici svih pozitivnih procesa u BiH.

Čović je u organizaciji Matice Hrvatske održao predavanje "Hrvati BiH: nosioci evropskih vrijednosti" i tom prilikom se osvrnuo na rad Hrvatskog narodnog sabora u BiH, čije je osnivanje imalo za cilj pokušaj političkog ujedinjenja hrvatskog naroda u BiH, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Govoreći o ravnopravnosti Hrvata u BiH, Čović je izrazio uvjerenje da su mnogo bliže ostvarenju formalnopravno takvog cilja nego što su bili u posljednjih 20 godina, odnosno da su u političkom životu legitimnog predstavljanja, Hrvati vratili snagu koji su bili izgubili.

Kada je riječ o evroatlantskim integracijama, Čović je istakao da su mnoge prepreke na tom putu već uklonjene, te da je BiH upućena snažna poruka da je Hrvatska iskren prijatelj na tom putu, što je predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović na nedavnoj trilaterali ponovo potvrdila.

Čović je istakao i potrebu reforme pravosuđa na putu BiH prema evropskim integracijama, navodeći da je pravosuđe još zavisno od unutrašnjeg političkog života u zemlji, ali i izvan BiH.

Predavanje je održano u Matici Hrvatskoj.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica