Човић: О трећем ентитету причају сви, само не Хрвати

Агенција
Човић: О трећем ентитету причају сви, само не Хрвати

Сарајево - Члан Предсједништва БиХ из реда хрватског народа Драган Човић казао је на данашњем традиционалном дружењу с новинарима да су чланови Предсједништва дали све од себе да очувају стабилност на свим нивоима власти у Босни и Херцеговини.

"Чињеница је да се избори морају расписати 150 дана прије одржавања избора. Ја очекујем да то буде прве седмице у мају. Дубоко вјерујем да ћемо до тада имати измјене Изборног закона, јер нам требају врло симболичне преинаке да бисмо задовољили потребе Уставног суда БиХ. Потребно је промијенити Изборни закон на нивоу државе како би се могла осигурати легитимност конститутивних народа на свим нивоима. Све како би се могао провести изборни резултат", рекао је Човић.

Напоменуо је да с те стране не очекује никакве блокаде и да се врло брзо може доћи до заједничког рјешења.

"Вјерујемо да ћемо доћи до рјешења. Довољан је један или два дана. Ми као ХНС и ХДЗ имамо своја рјешења и у вези с Предсједништвом и у вези с домовима народа", рекао је Човић, додавши да они имају своја рјешења исто као и све друге странке.

Говорећи о расписивању избора који би, сматра, требали бити организирани 7. октобра, изразио је увјерење да ће до тада бити завршене измјене Изборног закона с циљем да се осигура легитимност представљања конститутивних народа чиме би се могло ићи даље у формирање власти.

Човић је казао да ће данас бити одржан састанак ХНС-а у Витезу, а да ће у петак имати централни одбор ХДЗ-а када ће бити донесена основна стратегија када је ријеч о наступу ХДЗ-а на изборима.

"Од тог тренутка ћемо тек причати о кандидатима, о наступу, о нашим амбицијама...", истакао је Човић.

Додао је да су на скупу у Неуму, када су многи очекивали да ће се причати о трећем ентитету, причали о хрватском питању и изборном закону, односно о Босни и Херцеговини.

"Тема трећег ентитета је тема посљедњих 15 година. Волио бих само знати зашто увијек неко други или трећи прича о трећем ентитету, а не хрватски народ у БиХ којем би то требало бити витално питање. На десетке пута сам пред свима говорио шта је приједлог ХДЗ-а и ХНС-а када је ријеч о рационалности организирања. Кад ћемо до тога доћи, видјет ћемо", истакао је Човић.

Према његовим ријечима, сложеност организације државе неће нам омогућити наш евроатлантски пут.

"Сигуран сам да ћемо 2025. заједно са Србијом и Црном Гором бити чланица Европске уније", казао је Човић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана