Човић: Нема већег шамара земљи од захтјева да се појединачно очитујемо о ревизији пресуде

klix.ba
Човић: Нема већег шамара земљи од захтјева да се појединачно очитујемо о ревизији пресуде

Сарајево - Члан Предсједништва БиХ из реда хрватског народа Драган Човић на данашњем дружењу с новинарима прокоментарисао је ревизију пресуде у случају тужбе БиХ против Србије истакавши да њему ревизија није спорна и да не желим шпекулирати с осјећајима жртава. Међутим, додаје да као легалиста инсистира да се поштују одлуке институције и кад је Хашки трибунал у питању.

Човић је казао да на сједници Предсједништва БиХ о ревизији нису жељели донијети одлуку прегласавањем, а да писмо Међународног суда правде упућено из Хага и инисистирање да оно дође дипломатском поштом говори о институцијама БиХ и неповјерењу у Амбасаду БиХ у Холандији.


Подсјетимо, писма тројици чланова Предсједништва БиХ упућена су преко амбасаде БиХ у Холандији, а о садржају се још увијек спекулише. Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак је казао да би писма данас или најкасније сутра требала бити достављена у Сарајево.

"Осјећам да ће тражити да се сваки члан очитује о ревизији. Нема већег шамара једној земљи од тога да на тај начин морамо износити своје ставове, уз сво поштовање Суду. Видјећемо какав ће бити одговор. Не смијемо направити грешку јер ова грешка довела је до тога да коалициони партнери кажу да имамо техничку владу. Инсистираћу да БиХ говори једним гласом", истакао је Човић.

Додао је да га брине што нико не тражи квалитетно рјешење како се окренути бољим темама, а мишљења је да је извршна власт на ентитетском и државном нивоу заробљена политичким тензијама.

"Дошли смо у позицију да поново отварамо питање куда иде БиХ", наводи он. "Требали смо да Савјету министара и Влади ФБиХ осигурамо вјетар у леђа".

Човић вјерује да нема другог рјешења већ да се одмах крене заједно радити.

"Не смије се десити да у Предсједништву БиХ доносимо одлуке без консензуса. Федерика Могхерини долази у БиХ и ми морамо дати увјерење да смо опредијељени да стигнемо до кандидатског статуса у ЕУ. Инсистираћу на томе да с колегама из Предсједништва ставимо политичке игре по страни. Минимум је изборно законодавство које морамо припремити за идућу годину. Требамо се фокусирати на провођење агенде", изјавио је Човић изразивши оптимизам.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана