Čović: Neka nam dragi Bog pomogne za formiranje vlasti u FBiH

Srna
Čović: Neka nam dragi Bog pomogne za formiranje vlasti u FBiH

Sarajevo - Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je večeras da nema uslova za formiranje vlasti i da je konstituisanje domova naroda u BiH i Federaciji BiH /FBiH/ moguće samo uz izmjenu Izbornog zakona.

Prema njegovim riječima, za formiranje vlasti u FBiH biće potrebna “Božija pomoć”.

On je istakao da vlast može biti formirana u kantonima i na nivoima gdje je riječ o automatizmu, poput Savjeta ministara i Predsjedništva BiH.

Čović smatra da izmjene Izbornog zakona mogu biti dogovorene ako za to postoji volja.

“Da li imamo kapacitet da to uradimo? Ako imamo kapacitet, to je riješeno istog trenutka. To je dogovoreno za dvije sekunde. I način i metodologija. Međutim, baviti se time kako može, a da uopšte ne govorimo o sadržaju, to je besmisleno. To radimo već dvije godine i ja na to ne bih trošio više nijedne sekunde”, rekao je Čović.

On tvrdi da je konstituisanje sjednice Predstavničkog doma odgođeno jer stranka koju predvodi čeka ko će joj, osim SNSD-a, biti treći partner za uspostavljanje vlasti na nivou BiH.

“Sjednica će biti održana u zakonskom roku, kako je to definisano u Izbornom zakonu, a to je najdalje 7. decembar. HDZ ima pet predstavnika u Predstavničkom domu BiH, SNSD ima šest plus tri koje veže za sebe prema koalicionom sporazumu i to je ukupno devet. Znači, ukupno imamo 14 ruku i treba nam još osam, sedam, devet ili deset, već koliko ćemo naći, ali ne manje od toga, da bi dobili 23 ruke i na prvoj sjednici će biti birana komisija koja će birati Savjet ministara”, pojasnio je Čović za BHT1.

Prema njegovim riječima, tada će već u ime Predsjedništva biti poznat kandidat za mandatara Savjeta ministara i onda taj proces usaglašavanja ide vrlo brzo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana