Човић: Нећу учествовати у обиљежавању Дана државности, Изетбеговић је радио самоиницијативно

klix.ba
Човић: Нећу учествовати у обиљежавању Дана државности, Изетбеговић је радио самоиницијативно

Сарајево - Предсједавајући Предсједништва БиХ Драган Човић казао је на данашњем дружењу са новинарима како нема ниједне двојбе да ће се на Упитник ЕК одговорити до 15. децембра ове године.

Како каже, постоје још два услова за кандидатски статус, а то су усвајање сета закона о повећању акциза и усвојени буџети на свим нивоима у БиХ.


Што се тиче МАП-а, он је увјерен да ако се покаже одређена динамика да је МАП извјестан ако се промјене односу унутар БиХ. Подвукао је да БиХ нико неће „гледати кроз прсте“.

Он је рекао да се у држави политичари превише баве унутрашњим питањима. Што се тиче измјена Изборног закона БиХ, Човић је најавио интензивирање комуникације са међународним институцијама како би се избори идуће године одржали несметано.

На питање о изјави Бакира Изетбеговића о признању Косова он је казао да му не пада напамет да улази у коментарисање таквих ствари.

Што се тиче Додикове најаве за платформу са хрватским политичким странкама која се односи на референдум о Суду и Тужилаштву БиХ, Човић је одговорио да нема довољно информација и да ће у наредним данима обавити разговоре са лидерима странака па и са Додиком, након чега ће моћи говорити више.

Човић је упитан и о његовом потпису из 1993. године којим је одобрено да се 10 заробљеника Хелиодрома укључи у принудни рад. Како каже, он је 1993. свој посао радио часно и поштено те да је „предмет у Тужилаштву БиХ стављен у рад како би га се дискредитовало“.

На питање о застави Херцег-Босне која је данас стајала иза његових леђа, он је казао да је по дефиницији хрватски члан Предсједништва и да не види ништа спорно у томе што та застава стоји уз заставу БиХ. Како каже, највише би волио да је ту још једна застава, односно застава ЕУ.

Што се тиче односа у ФБиХ, он је рекао да је истина како се у том дијелу БиХ не може донијети ниједна озбиљна одлука, истичући како односе у коалицији оптерећују затегнути односи између лидера.

Човић је потврдио да 25. новембра неће учестовати у организацији Дана државности БиХ јер је „Бакир Изетбеговић самоиницијативно упутио позив за обиљежавање“. Он је рекао да је предлагао да се 25. новембар обиљежи неколико дана прије или послије.

Предсједавајући ПБиХ казао је како вјерује да ће пресуда шесторки бити блажа, али да се и даље треба наставити живјети, каква год да она буде. Како каже, чињеница да се 14 година чека пресуда довољно говори о самој пресуди.

Он је казао да ће све учинити да ХНС изађе заједно на изборе и да се тиме пошаље порука свима онима који имају намјеру елиминирате Хрвате из политичког представљања.

Човић је прокоментарисао утјецај Русије на БиХ. За Русију је казао да морамо бити свјесни политичких односа и да БиХ са пажњом треба комуницирати и са Њемачком и са Русијом и са САД-ом, али примарно са ЕУ. Истакао је како је за њега еуроатлански пут једини пут будућности БиХ.

Што се тиче односа са сусједима, он је казао да БиХ мора имати добре односе са Србијом, Хрватском и Црном Гором.

На питање о његовој посјети Аустралији и Новом Зеланду, он је казао да посјету припрема 5-6 година те да му је циљ био обићи дијаспору, прије свега Хрвате, а онда и остале.

На питање о трошковима пута он је казао да не зна ту информацију и да је имају чланови његовог кабинета. Како каже, ПБиХ сносило је трошкове само за чланове делегације.

Најавио је и службену посјету чланова ПБиХ Београду на којој ће бити говора о граници. Он се нада да ће у наредних 15-ак дана успјети се усагласити сва питања и да ће чланови ПБиХ отићи у Београд са јединственим ставом.

Предсједавајући ПБиХ је упитан и о Приједлогу закона о Изборним јединицама ФБиХ који су упутили СДП и ДФ. Он је казао да је читао неке дијелове тих приједлоге и да уопште то не жели коментарисати.

Он је рекао да ХДЗ има план Б и Ц ако је буду усвојене измјене Изборног закона БиХ. Он мисли да је сулуда политика покушавати уводити грађански концепт у БиХ додајући да сви они који желе рат, рат им био у кући.

Човић ће сутра одржати састанак са Фахрудином Радончићем у Мостару.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана