Човић: Могућа промјена у коалицији

Срна
Човић: Могућа промјена у коалицији

Мостар - Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић изјавио је да у недјељу, 1. марта, очекује постизање договора између ХДЗ-а БиХ, СДА и ДФ-а о формирању федералне власти, али је, ако до њега не дође, најавио могућност формирања нових парламентарних већина.

"Увјерен сам да ћемо у недјељу завршити преговоре и рећи 'дали смо шансу овој парламентарној већини'. То је наш циљ. Ако се то не успије, могуће су другачије комбинације. Искрено се не веселим било каквим другим комбинацијама", рекао је Човић након данашње сједнице Предсједништва странке у Мостару и нагласио да се процес преговора мора окончати.

Он није жело коментарисати, како је рекао, амбиције других о уласку у власт, мислећи при томе на изјаве предсједника ХДЗ-а 1990 Мартина Рагужа да је ова странка спремна ићи у преговоре на нивоу БиХ уколико пропадне тренутна коалиција.

"Странке окупљене око Хрватског народног сабора /ХНС/ имају пуни легитимитет и одговорност. Ми имамо у Дому народа парламента БиХ све, као и у Дому народа Федерације БиХ. Видјећемо у недјељу. Тада морамо изаћи пред јавност или са договором или са другим размишљањима и процјенама", поручио је Човић.

Успостављање власти била је тема и данашње сједнице проширеног Предсједништва ХДЗ-а БиХ.

"Кратко смо прокоментарисали да у структури Савјета министара БиХ на три министарске и четири позиције замјеника које припадају ХДЗ-у требају бити представници из свих подручја и да морају бити заступљене даме", рекао је Човић.

Имена кандидата за Савјет министара данас нису разматрана, јер је јасан став ХДЗ-а БиХ да до договора за федерални ниво нема ни провођења договора на нивоу БиХ.

"Рекли смо да ће Савјет министара ићи паралелно са ентитетском влашћу. Ми данас нисмо уопште разговарали о именима, јер нисмо имали јасну слику о будућој влади ФБиХ", рекао је Човић.

Када су у питању преговори о формирању власти на федералном нивоу, Човић је нагласио да је битно разликовати преговарачке стране, односно да су на једној страни странке окупљене око ХНС-а, а на другој страни СДА и ДФ.

Човић је још једном напоменуо да ХДЗ очекује у Федерацији минимално шест министарстава.

"Многи кажу да се не желе сврставати уз један народ, али у Уставу стоји јасна расподјела... Доживљавам СДА и ДФ као једну партнерску страну и број шест. Што се мене тиче - то је то. Није то хир... то одговара изборним резултатима и односима у БиХ. Ово није грађанска држава и нема симетрије у броју гласова и мандата", рекао је Човић.

Када је ријеч о успостављање власти, кантонални представници су вођство ХДЗ-а БиХ данас упознали са динамиком разговора, а закључено је да се, када је вријеч о овом нивоу власти, више не чека.

"До 13. марта би требало да буде именована Влада Херцег-босанског кантона, а том динамиком ићи ће се и у Посавском кантону. Остају нам онда Херцеговачко-неретвански и Средњобосански кантон у којима је специфична структура становништва. Настојаће се и да се у овим кантонима тај процес заврши до средине марта", рекао је Човић.

Предсједништво ХДЗ-а данас је још једном разматрало и планове за сутрашњи Хрватски народни сабор, гдје би требало да буде усвојена Декларација која, уз остало, тражи сазивање међународне конференције о БиХ, успостављање симетричне федералне земље, као и низ нових рјешења о начину одлучивања у ентитетским владама.

Човић каже да се тим документом дефинише будућа организација БиХ и хрватско опредјељење за БиХ, те се нуде рјешења за равноправност три конститутивна народа у БиХ уз конкретне приједлоге.

"Када смо навели симетричну федералну јединицу, то значи да се симетрично на свим просторима штите позиције и права оних који су мање бројни на начин како се у једној јединици дефинише позиција мање бројнијих народа", објаснио је Човић.

Данашња сједница Предсједништва ХДЗ-а БиХ једна је од посљедњих у овом сазиву, јер је договорено да 20. марта буде одржан Главни одбор странке, гдје ће се дефинисати датум одржавања 12. Сабора ХДЗ-а БиХ.

Према Човићевим ријечима, приједлог Предсједништва странке је да се тај изборни и извјештајни Сабор одржи 25. априла.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана