Čović: Komšić - marioneta, izbor Dodika pozitivan za evropski put

Srna
Čović: Komšić - marioneta, izbor Dodika pozitivan za evropski put

Banjaluka - Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović smatra da je novoizabrani hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić mala marioneta i pogodan alatić u rukama radikalne bošnjačke politike, dok je izbor Milorada Dodika za srpskog člana Predsjedništva pozitivan za evropski put BiH.

Čović navodi da Komšiću mjesto hrvatskog člana Predsjedništva BIH ne pripada na bilo koji način, kao i da je njegovim protivzakonitim izborom BiH dovedena pred krizu koja može biti nesagledivih razmjera.

"Komšić niti je legalan, niti legitiman. Njegov izbor je protivzakonit, jer je ugrožen cijeli narod", rekao je Čović večeras za Radio-televiziju Republike Srpske.

On ukazuje da je BiH dovedena pred krizu koja može biti nesagledivih razmjera, zbog poziva da se glasa u ime Hrvata, da se biraju dva člana Predsjedništva.

Čović napominje da se mora otkriti ko je Komšiću platio kampanju, koja je koštala tri puta više od kampanje HDZ-a.

"To je dio velikog projekta kojim je neko zamislio da će ovaj put riješiti pitanje Federacije BiH /FBiH/ tako što će imati dva člana Predsjedništva, da će Dom naroda izabrati u ime Hrvata, postaviti predsjednika FBiH i riješiti njen problem funkcionisanja. Ovaj put im se otela Republika Srpska", navodi Čović.

On je podsjetio da je Komšić nepoželjan u skoro 20 hrvatskih gradova i opština, te u skoro svim kantonima FBiH.

"Možemo želiti EU, ali prije svega moramo imati dobrosusjedske odnose. Ko to ne zna cijeniti, ne zna voditi politiku", kaže Čović, koji je odlazeći hrvatski član Predsjedništva BiH.

Čović ocjenjuje da će Dodik biti prevaga koja će vući ka EU i da će njegovim dolaskom Predsjedništvo BiH još više dobiti na značaju.

On je naglasio da je Dodik, koji je i predsjednik SNSD-a, političar koji drži riječ, ispunjava obaveze, kao i da je jasan i nedvosmislen.

"Nismo saglasni o mnogim pitanjima, ali sprovodimo one u kojima jesmo. Uvjeren sam da ćemo nastaviti uspješnu saradnju SNSD-a i HDZ-a BiH i naredne četiri godine, vidjećemo u kojoj formi. Mislim da ćemo se ubrzo i formalno sastati, nakon zvaničnih rezultata izbora", rekao je Čović.

On je istakao da je HDZ BiH na izborima ostvarila i više nego dobar rezultat, kakav nije od 1996. godine, te da to podrazumijeva i veliku odgovornost prema glasačima.

"To znači izboriti se za ono za šta još nismo. To je vjerovatno bio i odgovor da ne može hrvatski narod prihvatiti da mu drugi bira predstavnike. To znači da ćemo kroz ovo što zagovaram morati da nastavimo borbu i doći do izmjena Izbornog zakona da više nikada ne bi bilo moguće da bošnjački narod bira dva člana Predsjedništva iz Federacije BiH", naglasio je Čović.

On kaže da je stav HDZ-a BiH da nema formiranja vlasti dok ne bude izmijenjen Izborni zakon BiH jer je to za ovu stranku, ali i za BiH, pitanje svih pitanja.

"Naravno da ćemo se prilagođavati potrebama političkog trenutka u BiH, ništa ne smijemo zaustaviti, niti je ovo bilo kakva blokada, ovo je inicijativa za BiH", ističe Čović.

Prema njegovim riječima, mora se zaštititi pozicija hrvatskog naroda kao konstitutivnog i ravnopravnog u BiH, čime se štiti i BiH i Dejtonski mirovni sporazum.

"Moramo se do kraja vratiti izvornom Dejtonskom sporazumu, jer ćemo bez njega imati ovakve eksperimente koji će zaustaviti sve što smo stavili sebi u program kada je riječ o EU", napominje Čović.

Čović je dodao da će HDZ BiH koalirati sa onima sa kojima može kreirati budućnost i jasnu poziciju hrvatskog naroda u BiH, te realizovati projekte koje su predstavljali u izbornoj kampanji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana