Човић: Комшић - марионета, избор Додика позитиван за европски пут

Срна
Човић: Комшић - марионета, избор Додика позитиван за европски пут

Бањалука - Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић сматра да је новоизабрани хрватски члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић мала марионета и погодан алатић у рукама радикалне бошњачке политике, док је избор Милорада Додика за српског члана Предсједништва позитиван за европски пут БиХ.

Човић наводи да Комшићу мјесто хрватског члана Предсједништва БИХ не припада на било који начин, као и да је његовим противзаконитим избором БиХ доведена пред кризу која може бити несагледивих размјера.

"Комшић нити је легалан, нити легитиман. Његов избор је противзаконит, јер је угрожен цијели народ", рекао је Човић вечерас за Радио-телевизију Републике Српске.

Он указује да је БиХ доведена пред кризу која може бити несагледивих размјера, због позива да се гласа у име Хрвата, да се бирају два члана Предсједништва.

Човић напомиње да се мора открити ко је Комшићу платио кампању, која је коштала три пута више од кампање ХДЗ-а.

"То је дио великог пројекта којим је неко замислио да ће овај пут ријешити питање Федерације БиХ /ФБиХ/ тако што ће имати два члана Предсједништва, да ће Дом народа изабрати у име Хрвата, поставити предсједника ФБиХ и ријешити њен проблем функционисања. Овај пут им се отела Република Српска", наводи Човић.

Он је подсјетио да је Комшић непожељан у скоро 20 хрватских градова и општина, те у скоро свим кантонима ФБиХ.

"Можемо желити ЕУ, али прије свега морамо имати добросусједске односе. Ко то не зна цијенити, не зна водити политику", каже Човић, који је одлазећи хрватски члан Предсједништва БиХ.

Човић оцјењује да ће Додик бити превага која ће вући ка ЕУ и да ће његовим доласком Предсједништво БиХ још више добити на значају.

Он је нагласио да је Додик, који је и предсједник СНСД-а, политичар који држи ријеч, испуњава обавезе, као и да је јасан и недвосмислен.

"Нисмо сагласни о многим питањима, али спроводимо оне у којима јесмо. Увјерен сам да ћемо наставити успјешну сарадњу СНСД-а и ХДЗ-а БиХ и наредне четири године, видјећемо у којој форми. Мислим да ћемо се убрзо и формално састати, након званичних резултата избора", рекао је Човић.

Он је истакао да је ХДЗ БиХ на изборима остварила и више него добар резултат, какав није од 1996. године, те да то подразумијева и велику одговорност према гласачима.

"То значи изборити се за оно за шта још нисмо. То је вјероватно био и одговор да не може хрватски народ прихватити да му други бира представнике. То значи да ћемо кроз ово што заговарам морати да наставимо борбу и доћи до измјена Изборног закона да више никада не би било могуће да бошњачки народ бира два члана Предсједништва из Федерације БиХ", нагласио је Човић.

Он каже да је став ХДЗ-а БиХ да нема формирања власти док не буде измијењен Изборни закон БиХ јер је то за ову странку, али и за БиХ, питање свих питања.

"Наравно да ћемо се прилагођавати потребама политичког тренутка у БиХ, ништа не смијемо зауставити, нити је ово било каква блокада, ово је иницијатива за БиХ", истиче Човић.

Према његовим ријечима, мора се заштитити позиција хрватског народа као конститутивног и равноправног у БиХ, чиме се штити и БиХ и Дејтонски мировни споразум.

"Морамо се до краја вратити изворном Дејтонском споразуму, јер ћемо без њега имати овакве експерименте који ће зауставити све што смо ставили себи у програм када је ријеч о ЕУ", напомиње Човић.

Човић је додао да ће ХДЗ БиХ коалирати са онима са којима може креирати будућност и јасну позицију хрватског народа у БиХ, те реализовати пројекте које су представљали у изборној кампањи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана