Čović: Koalicija ne funkcioniše

Željka Domazet
Čović: Koalicija ne funkcioniše

Sarajevo - Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izrazio je juče nezadovoljstvo funkcionisanjem vlasti na nivou BiH, najavljujući novu rundu razgovora sa koalicionim partnerima - SDS-om, SDA i SBB BiH.

On je najavio da će danas u Banjaluci razgovarati i sa predsjednikom RS i liderom SNSD-a Miloradom Dodikom. Čović je istakao da se nefunkcionisanje vlasti na nivou BiH pokazalo na ovosedmičnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH.

- Najbolji način da provjerite da li nešto funkcioniše jeste parlament. Vidjeli ste kako funkcioniše na posljednjoj sjednici i suvišan je bilo kakav komentar - rekao je Čović.

Parlament je u srijedu vratio Savjetu ministara BiH paket zakona o akcizama čijim izmjenama je bilo predviđeno povećanje akcize na naftu i naftne derivate u iznosu od 15 feninga po litru goriva. Protiv tih zakona glasali su i poslanici SDS-a, iako je ta stranka dio vladajuće koalicije, a nisu ih podržali ni svi predstavnici SDA.

Čović je rekao da se tokom sjednice Predstavničkog doma vidjelo da se i unutar jedne stranke različito glasalo, a da su stranke iz RS glasale identično.

- Mi ozbiljno trebamo sjesti i reći jedni drugima šta hoćemo - rekao je Čović.

Na pitanje da li će biti rekonstrukcije vlasti na nivou BiH i FBiH, Čović je rekao da, što se tiče HDZ-a, izmjena neće biti, ali da nisu dovoljni samo oni.

- Razgovaraću u Banjaluci sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom o sličnim temama - najavio je Čović i dodao da će iduće sedmice, po povratku lidera SDA Bakira Izetbegovića iz Irana, biti održan sastanak svih stranaka i vlasti i opozicije.

Potpredsjednik SDS-a i poslanik ove stranke u Parlamentu BiH Borislav Bojić odbacio je Čovićeve navode, ustvrdivši da vlast na nivou BiH funkcioniše u potpunosti.

- Mi ćemo obavljati svoj posao u interesu RS i njenih građana i zaista ne bih komentarisao ono što govore drugi - rekao je Bojić.

Zamjenik predsjednika SDA Adil Osmanović rekao je da Čovićeve tvrdnje nemaju uporište.

- Trebao je Čović prije sastanka sa Dodikom inicirati sastanak sa političkim liderima na nivou BiH, odnosno SDA, SBB, HDZ BiH i Saveza za promjene, gdje je locirao da postoje problemi. Njegov sastanak sa Dodikom donijeće dodatnu nervozu među koalicionim partnerima, što mu je možda i cilj - rekao je Osmanović.

Funkcionisanje vlasti na nivou BiH i FBiH bila je nezaobilazna tema i jučerašnjeg sastanka lidera SBB-a i SDP-a Fahrudina Radončića i Nermina Nikšića. Radončić je rekao da prekompozicije vlasti na nivou BiH nema, ali da će njen opstanak zavisiti prvenstveno od toga šta će uraditi rukovodstvo SDS-a.

- Što se tiče SDA, HDZ-a i SBB-a, naš stav je da se ta koalicija održi do kraja ovog mandata, a da li će se to desiti, zavisi od toga šta će se dešavati u RS i kakva će biti odluka SDS-a - rekao je Radončić.

Potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić rekao je da svako normalan u BiH vidi da koalicija na nivou BiH ne funkcioniše.

- Savez za promjene još nije shvatio da je na lokalnim izborima kažnjen jer je bio pripejd dopuna politike SDA. Mi to govorimo godinama, iako SNSD ne želi da bude dio vlasti na nivou BiH. Nemamo mi te ambicije - rekao je Špirić, istakavši da je za danas zakazani razgovor Dodika i Čovića logičan i političan.

Atentat

Dragan Čović, koji je i hrvatski član Predsjedništva BiH, demantovao je da je prije mjesec kod Čapljine pokušan atentat na njega. Čović je rekao da ne vjeruje da se neko time bavi i upitao ko bi još na to trošio novac.

- Privatno, niti sam kome šta dužan posljednjih 50 godina, niti je meni ko šta dužan. S te strane niko nema razloga - kazao je Čović komentarišući navode jednog blogera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana