Човић: Из велике љубави према БиХ свашта називамо њеном заштитом

klix.ba
Човић: Из велике љубави према БиХ свашта називамо њеном заштитом

Сарајево - Након данас одржане сједнице Предсједништва БиХ јавности се обратио Драган Човић, предсједавајући Предсједништва БиХ. У својим изјавама дотакао се бројних тема, од Упитника Европске комисије, реакције на изјаву аустријског министра Себастиана Курца о покривеним женама, Пељешког моста, књижења имовине, МАП-а, енергетског сектора...

Говорећи о превођењу одговора Упитника Европске комисије, казао је да је процјена како да ће требати ангажовати око 100 преводилаца и да ће за тај посао бити потребно 60 дана те ће прецизније податке моћи дати накнадно.


"Мислим да смо вратили оптимизам и почели радити оно што је требало радити прије четири-пет мјесеци", казао је Човић.

На питање о изјави министра иностраних послова Аустрије Себастиана Курца да се у Сарајеву и Приштини женама плаћа да на улице излазе сасвим покривене, није желио коментарисати његове ријечи већ је истакао како не вјерује да друге администрације или дијелови администрација могу имати неки утјецај на БиХ.

Позвао је да се што више "затвара простор" било каквим утјецајима и манипулацијама о одређеним темама.

"О тој теми смо расправљали, а иначе односе државе са Исламском заједницом БиХ ће регулисати споразум који је у припреми. Не треба калкулисати и остављати простора за било какве манипулације", казао је Човић и позвао све у БиХ да снажније дјелују с више ауторитета и и тако пошаљу поруке.

И о Пељешком мосту је казао да је проблем који се може везати с претходним питањем - недјеловањем заједнички.

"Већина држава себи то у свијету не би дозволила. Неодговорно се понашамо према БиХ и из велике љубави свашта назовемо заштитом БиХ", додао је и позвао бх. лидере на заједнички став.

Он је мишљења и да је БиХ раније кроз своје институције казала све о тој теми, као и комисије које су сарађивале са онима из Хрватске.

"Оно што ја знам, сви услови које смо ми послали у вези техничке изведбе пројекта су с хрватске стране испоштовани. Разговарао сам и са хрватским премијером Пленковићем, они желе директну комуникацију и настављају пројекат за који су осигурали 80 одсто средстава. Тај пројекат је преважан и за БиХ и то не треба минимализирати", поручио је Човић.

Хрватски члан Предсједништва је говорио о посјети предсједника Србије Александра Вучића, рекавши да његов долазак врло јасно указује да посјета има важан значај, будући да Босна и Херцеговина дуго није имала посјету предсједника Србије у посјети.

"Мноштво је тема о којима ћемо разговарати у Босни и Херцеговини, а то све је у нашем заједничком интересу. Босна и Херцеговина мора дефинисати своје границе са сусједима, првенствено са Хрватском и Србијом", казао је Човић.

Истакао је да како се будемо приближавали изборима све ће више бити политичких стратегија и колосијека, што кроз страначке функције, па и званичне функције.

"Вријеме је предизборно, па се може очекивати један однос бирачког тијела према таквом дјеловању", навео је Човић.

Додао је како је могуће да ће се отворити снажније могућности да се активирају важне стратегије, као што је МАП.

"Наша је вјештина како испоштовати ставове институција БиХ. Ми смо данас добили изјвештај министрице одбране. Наш задатак је да већ у 10. мјесецу добијемо позитиван став у погледу приступа НАТО-а, односно да ћемо имати активиран МАП. Ја ћу ускоро бити у посјети Сједињеним Америчким Државама", рекао је Човић, додавши да морају бити јасно дефинисана дјеловања гледе активације МАП-а.

Истакао је како већина оног што су досад урадили у вези Изборног закона, да су радили плански.

"Радујем се да већ нека странка која је најавила свој приједлог - да да свој приједлог. То ћемо кроз парламентарну расправу најбоље расправити. Дакле, онај приједлог који ће заштити да један народ другом бира политичке представнике", истакао је Човић, додавши да без Изборног закона избора неће бити.

"Ми то морамо попунити. То не треба схватити као политичко надмудривање", закључио је Човић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана