Човић: Имамо озбиљну кризу функционисања власти

Срна
Човић: Имамо озбиљну кризу функционисања власти

Мостар - Предсједник Хрватског народног сабора /ХНС/ Драган Човић изјавио је данас у Мостару да је актуелна политичка ситуација у БиХ забрињавајућа и да је на сцени озбиљна криза власти.

"Имамо озбиљну кризу функционисања власти. Како изаћи из тога, питање је за оне који представљају власт у БиХ. Ја сам више пута рекао да партнерство на државном нивоу имамо од тачке до тачке дневног реда, како је чији интерес", истакао је Човић новинарима у Мостару.

Човић, који је предсједник ХДЗ-а БиХ и хрватски члан Предсједништва БиХ, навео је, да је тешко дефинисати ко је власт, а ко је опозиција.

"Имате на нивоу извршне власти у Федерацији БиХ оне који су изашли из власти, а задржали одређене функције. И то је нешто што је проблем", додао је Човић.

Он је навео да је на данашњој сједници Предсједништва ХНС-а оцијењено да је актуелна политичка ситуација доста забрињавајућа.

"Са позиције представника ХНС-а који дјелују кроз различите институције у БиХ, треба дјеловати како би се спасио пројекат БиХ на њеном евроатлантском путу и избјегао застој који може услиједити" рекао је Човић.

Према његовим ријечима треба тражити рјешења која ће пробудити односе у БиХ и активности које су већ постављене као задатак.

Он додаје да су то стабилност БиХ, јачање социјалних и економских потенцијала и јачање европског пута.

Човић је најавио да ће се до краја априла мноштво питања која се гурају под тепих наћи у парламентарној процедури преко клубова хрватских странака и на федералном нивоу и на нивоу БиХ.

Он је нагласио да ће се радити на измјенама изборног законодавства, како би се идуће године могли одржати избори.

Према његовим ријечима ХНС је дао подршку хрватској шесторци у Хагу, како би доказали невиност у Хашком трибуналу.

"Шаљемо поруку свима који су часно носили одоре Хрватског вијећа одбране, да стојимо иза њих, и да ћемо им помоћи системски да заштите своје достојанство и достојанство хрватског народа", додао је Човић.

Хашки је суд шесторицу босанскохерцеговачких Хрвата бивших високих званичника Хрватске заједнице Херцег-Босне и ХВО-а у мају 2013. неправоснажно осудио на казне од 10 до 25 година затвора због злочина над Бошњацима 1993. године. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана