Čović: Ima pokušaja blokada procesa na evropskom putu BiH

Srna
Čović: Ima pokušaja blokada procesa na evropskom putu BiH

Sarajevo - Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović rekao je da ima nekih pokušaja blokade procesa na evropskom putu BiH, ali da je on insistirao da se prije ključne sjednice Predsjedništva BiH stvore takvi preduslovi da sva tri člana podrže izvještaj i da ne bude preglasavanja.

"Imamo još nekih pokušaja razvlačenja ovog stanja i određenih blokada, ali nadam se da se u tome neće uspjeti i da ćemo tu priču završiti u naredna dva, tri dana", rekao je Čović.


On je za "Dnevni avaz" dodao da je insistirao da na toj sjednici moraju imati tri glasa i nedopustivo je da se preglasavaju.

Čović ne vidi ni jednog razloga da srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić na bilom koji način to ne prihvati.

On je podsjetio da su rješenja u vezi sa adaptacijom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju /SSP/, te mehanizmom koordinacije pred Predsjedništvom BiH trebalo da budu još prošle sedmice.

Prema njegovim riječima, zbog novih zahtjeva koje je u vezi sa prilagođavanjem SSP ispostavio član Predsjedništva iz Srpske Mladen Ivanić izjašnjenje je odgođeno.

Ivanić je sinoć upozorio da može doći do ozbiljne krize institucija BiH ako se ništa ne promijeni u vezi sa odlukom o objavljivanju rezultata popisa stanovništva.

Čović je naglasio da je BiH u "cajtnotu" jer će se 13. jula održati sastanak ministara inostranih poslova EU na kojem bi tema trebalo da bude i aplikacija BiH, u suprotnom onda će se morati čekati jesen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana