Čović: Iduće sedmice vlada FBiH i Savjet ministara

Srna
Čović: Iduće sedmice vlada FBiH i Savjet ministara

Sarajevo - Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović najavio je da će iduće sedmice biti formirana Vlada Federacije BiH /FBiH/ i Savjet ministara BiH.

Nakon neformalnog razgovora sa zamjenikom predsjednika SDA Bakirom Izetbegovićem, Čović je rekao da očekuje da će u ponedjeljak, 9. marta, biti jasni stavovi u vezi sa formiranjem Vlade FBiH.

On je novinarima rekao da će u šest resora koji će pripasti HDZ BiH sigurno biti i pozicija federalnog ministra finansija.

"Mislim da tu nema prostora za kompromis. U nekim drugim stvarima bi se mogao tražiti, ali tu svakako ne. Bošnjačka strana ima predsjednika Vlade FBiH i predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i mora se uspostaviti nekakva infrastruktura u kojoj se može zajedno raditi. Po meni je minimum da zamjenik predsjednika vlade bude ministar finansija iz reda Hrvata", istakao je Čović.

Čović je rekao da je za HDZ BiH jedini partner SDA, te dodao da postoji mogućnost da Vlada FBiH bude manjinska, kao i da se učine neke druge promjene.

Čović očekuje da će narednih dana zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović obaviti razgovor sa liderom Demokratskog fronta /DF/ Željkom Komšićem.

"Iskreno, ne očekujem ništa posebno. Za mene je moguća varijanta da napravimo manjisku Vladu uz sav rizik koji postoji oko toga. Naravno, postoji i puno drugih mogućnosti, ali sam više puta rekao da nije nekakav hir da smo izašli sa stavom od šest pozicija pa da ćemo nešto, tobože, pregovarati pa popuštati. To je trećina od 17 bez obzira kako to neki drugi vide", dodao je Čović.

On je rekao da svako ima neku svoju matematiku i logiku, koje se mijenjaju od sjednice do sjednice.

Čović je napomenuo da je obavljen razgovor i sa mandatarom za Savjet ministara BiH Denisom Zvizdićem kako bi HDZ BiH predložio kandidate za pozicije ministara i zamjenike minsitara.

Zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović izjavio je da će sačekati dok DF promijeni stav u nadi da će pristati na nastavak pregorovra.

Izetbegović je rekao da je naredna dva danas odsutan jer putuje u Tursku, tako da bi termin narednog sastanka o formiranju vlasti mogao biti u petak ili tokom vikenda.

Izetbegović je napomenuo da će uputiti i zvaničan poziv DF na sastanak, odnosno da će uraditi sve što je potrebno kako bi se prilike stabilizovale.

"Čoviću sam rekao da ne bih nastavio bez trećeg partnera u vlasti. Ono što sam sa Komšićem razgovarao u petak, solidna je baza za razgovore. Teški problemi čekaju vlast u naredne četiri godine i trebali bi se svi odgovorno odnositi i odustati od nekih maksimalističkih zahtjeva", rekao je Izetbegović.

On je uvjeren da će se Komšić vratiti u pregovore o formiranju vlasti, jer je, kako je rekao, riječ o patrioti koji će učiniti sve da se stabilizuje situacija u zemlji.

Lider DF–a Komšić napustio je u nedjelju, 1. marta, sastanak o formiranju vlasti u FBiH, te istakao da više neće učestvovati u daljim razgovorima, jer je SDA pristala na određene ustupke HDZ-u.

Komšić je tom prilikom istakao da će DF podržati formiranje "manjinske vlade" samo kako bi došlo do formiranja Vlade FBiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana