Човић: Идуће седмице влада ФБиХ и Савјет министара

Срна
Човић: Идуће седмице влада ФБиХ и Савјет министара

Сарајево - Предсједник ХДЗ БиХ Драган Човић најавио је да ће идуће седмице бити формирана Влада Федерације БиХ /ФБиХ/ и Савјет министара БиХ.

Након неформалног разговора са замјеником предсједника СДА Бакиром Изетбеговићем, Човић је рекао да очекује да ће у понедјељак, 9. марта, бити јасни ставови у вези са формирањем Владе ФБиХ.

Он је новинарима рекао да ће у шест ресора који ће припасти ХДЗ БиХ сигурно бити и позиција федералног министра финансија.

"Мислим да ту нема простора за компромис. У неким другим стварима би се могао тражити, али ту свакако не. Бошњачка страна има предсједника Владе ФБиХ и предсједавајућег Савјета министара БиХ и мора се успоставити некаква инфраструктура у којој се може заједно радити. По мени је минимум да замјеник предсједника владе буде министар финансија из реда Хрвата", истакао је Човић.

Човић је рекао да је за ХДЗ БиХ једини партнер СДА, те додао да постоји могућност да Влада ФБиХ буде мањинска, као и да се учине неке друге промјене.

Човић очекује да ће наредних дана замјеник предсједника СДА Бакир Изетбеговић обавити разговор са лидером Демократског фронта /ДФ/ Жељком Комшићем.

"Искрено, не очекујем ништа посебно. За мене је могућа варијанта да направимо мањиску Владу уз сав ризик који постоји око тога. Наравно, постоји и пуно других могућности, али сам више пута рекао да није некакав хир да смо изашли са ставом од шест позиција па да ћемо нешто, тобоже, преговарати па попуштати. То је трећина од 17 без обзира како то неки други виде", додао је Човић.

Он је рекао да свако има неку своју математику и логику, које се мијењају од сједнице до сједнице.

Човић је напоменуо да је обављен разговор и са мандатаром за Савјет министара БиХ Денисом Звиздићем како би ХДЗ БиХ предложио кандидате за позиције министара и замјенике минситара.

Замјеник предсједника СДА Бакир Изетбеговић изјавио је да ће сачекати док ДФ промијени став у нади да ће пристати на наставак прегоровра.

Изетбеговић је рекао да је наредна два данас одсутан јер путује у Турску, тако да би термин наредног састанка о формирању власти могао бити у петак или током викенда.

Изетбеговић је напоменуо да ће упутити и званичан позив ДФ на састанак, односно да ће урадити све што је потребно како би се прилике стабилизовале.

"Човићу сам рекао да не бих наставио без трећег партнера у власти. Оно што сам са Комшићем разговарао у петак, солидна је база за разговоре. Тешки проблеми чекају власт у наредне четири године и требали би се сви одговорно односити и одустати од неких максималистичких захтјева", рекао је Изетбеговић.

Он је увјерен да ће се Комшић вратити у преговоре о формирању власти, јер је, како је рекао, ријеч о патриоти који ће учинити све да се стабилизује ситуација у земљи.

Лидер ДФ–а Комшић напустио је у недјељу, 1. марта, састанак о формирању власти у ФБиХ, те истакао да више неће учествовати у даљим разговорима, јер је СДА пристала на одређене уступке ХДЗ-у.

Комшић је том приликом истакао да ће ДФ подржати формирање "мањинске владе" само како би дошло до формирања Владе ФБиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана