Čović: Hrvati će nastaviti aktivno da sprovode integrisanje BiH u EU i NATO

Glas Srpske
Čović: Hrvati će nastaviti aktivno da sprovode integrisanje BiH u EU i NATO

Sarajevo - Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je danas u Zagrebu da će Hrvati u BiH nastaviti aktivno, sistemski i organizovano da predvode i sprovode integrisanje BiH u EU i NATO.

Na predavanju o temi "Rješenje hrvatskog pitanja za evropsku BiH", Čović je rekao da to pitanje nije zasebno pitanje jednoga naroda, već da se radi o univerzalnom pitanju ustavnosti i vladavine prava, ravnopravnosti, te ukupne evroatlantske perspektive BiH.

On je govorio i o značaju ustavnog načela legitimnog predstavljanja, odnosno demokratskog integriteta sva tri konstitutivna naroda kod izbora članova Predsjedništva BiH, ali i predstavnika na svim drugim administrativno-političkim nivoima, što je, kako je rekao, naročito značajno za Hrvate kao najmalobrojniji konstitutivni narod u BiH.

Čović je napomenuo da je u tom smislu izmjena Izbornog zakona BiH, u skladu sa odlukama Ustavnog suda BiH i Evropskog suda za ljudska prava, izuzetno važna, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Kao jedan od posebno značajnih aspekata hrvatskog pitanja, uz izmjenu Izbornog zakona BiH, Čović vidi i jačanje veza Hrvata BiH sa Hrvatskom, kroz saradnju u području kreiranja zajedničke, jedinstvene demografske politike, rješenje pitanja branilačke populacije, te jačanje kulturnih i obrazovnih veza.

"Svi ovi vidovi saradnje, uz zajedničke projekte i investicije na privrednom nivou, predstavljali bi zajedničku strategiju Hrvata našeg podneblja", naglasio je Čović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana