Човић, Фергусон: Предаја одговора на Упитник - велико достигнуће

Срна
Човић, Фергусон: Предаја одговора на Упитник - велико достигнуће

Сарајево - Предсједавајући Предсједништва БиХ Драган Човић и британски амбасадор у БиХ Едвард Фергусон оцијенили су данас у Сарајеву да ће за БиХ бити велико достигнуће предстојећа предаја одговора на Упитник Европске комисије високој делегацији ЕУ.

"То је још једна потврда да БиХ има функционалан механизам координације у питањима ЕУ, који може удовољити свим даљим захтјевима европског пута", саопштено је из Предсједништва БиХ.

Када је ријеч о НАТО-у, саговорници су оцијенили да је потребно додатно интензивирати ангажман дипломатских представништава БиХ у европским центрима, да би се проширио постојећи консензус око додјеле Акционог плана за чланство /МАП/ на предстојећем априлском министарском састанку у Бриселу.

Човић је информисао Фергусона и о активностима на плану измјена Изборног закона, посебно у дијелу који се тиче избора делегата у Дом народа Парламента Федерације БиХ и чланова Предсједништва БиХ.

Он сматра да је неопходно превазићи постојеће разлике у преговорима и тежити рјешењима која досљедно имплементирају начело легитимног представљања, а да истовремено задовољавају принципе одлука Европског суда за људска права.

Човић је исказао пуну опредијељеност за доношење свеобухватних и укључивих рјешења која јачају уставност и владавину права у БиХ, те уједно приближавају земљу заједници европских породица.

Саговорници су се сагласили о неопходности примјене одлуке Уставнога суда БиХ у предмету "Љубић", као и одлука Европског суда за људска права.

Током дана, Човић је разговарао и са директором Њемачког друштва за међународну сарадњу /ГИЗ/ за БиХ и Црну Гору Бригите Хојел-Ролф о сарадњи ГИЗ-а са Свеучилиштем у Мостару, а састанку је присуствовала и амбасадор Њемачке у БиХ Кристијана Хоман.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана