Човић: Европски пут БиХ нема алтернативу

Срна
Човић: Европски пут БиХ нема алтернативу

Стразбур - Предсједавајући Предсједништва БиХ Драган Човић изјавио је у Стразбуру да у БиХ мора да буде успостављен систем који ће гарантовати равноправност свима, како конститутивним народима, тако и сваком њеном становнику, те да је највећи изазов у томе реформа изборног законодавства, без одгађања.

Човић је у обраћању члановима Одбора за спољну политику Европског парламента истакао да пут БиХ према ЕУ нема алтернативу.


"Дубоко сам увјерен да, с једне стране, већ имамо довољно развијену свијест о томе, али са друге стране, треба створити и услове у којима ће ЕУ заиста постати апсолутно доминантна тема", рекао је Човић.

Он каже да БиХ има перспективу чланства, визну либерализацију, да је предала апликацију која је прихваћена, те добила Упитник Европске комисије.

"Сада желимо убрзати процес, не само ради кандидатског статуса, него зато јер нам то омогућава неопходно потребан скрининг и отварање поглавља 23 и 24 која уређују владавину закона, којима се већ традиционално отварају преговори", навео је Човић.

Он истиче да је сама перспектива чланства снажан подстицај да би се пројектовале стабилност и безбједност на границама ЕУ.

"Тај подстицај и та перспектива морају бити видљивији, опипљивији за наше грађане, који то заслужују", рекао је Човић.

Он је захвалио Европском парламенту на вишегодишњем пријатељству и континуираном интересовању за БиХ, наводећи да то доказују и усвојене резолуције о БиХ које су још један доказ привржености европској перспективи БиХ.

"Нама се веома жури да се придружимо вашој позитивној агенди Европе која штити, јача и брани подједнако јединство и различитост", поручио је Човић.

Имајући у виду проблеме са којима се ЕУ сусреће у својој спољној политици, каже Човић, проблеми у БиХ су мањи него у многим другим крајевима свијета, иако се у БиХ воде паралелно процеси изградње мира и повјерења, интеграције у ЕУ, изградње функционалне земље након сукоба, демократизације, повратка избјеглица, привредне реформе и мотивације младих да остану у БиХ.

Према његовим ријечима, резултати посљедњег пописа показали су да 96 одсто становништва БиХ јасно изјашњава своју припадност трима конститутивним народима, чиме су дали до знања да је БиХ, уз све проблеме и изазове у посљедњих 25 година, ипак колико-толико успјела задржати свој слојевити мултиетнички карактер.

"Као што је и Европски парламент више пута подсјећао, од ЕУ требамо, уз мишљење о кандидатском статусу, и разговор о успјешним моделима федерализма у ЕУ, те у том смислу покренути дијалог како бисмо дошли до опипљивих резултата и дугорочне самоодрживости", рекао је Човић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана