Čović: EU i dalje strateški cilj BiH

Srna
Čović: EU i dalje strateški cilj BiH

Sarajevo - Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović izrazio je uvjerenje da će, nakon referenduma u Velikoj Britaniji o izlasku iz EU, Unija za BiH i dalje ostaje zajednički strateški cilj o kojem postoji konsenzus sva tri naroda. "Jedino ta ideja nam pruža mogućnost da zajednički unesemo novi kvalitet u društveni i politički život naše zemlje", istakao je Čović.

Prema njegovim riječima, predajom zahtjeva za članstvo BiH je pokazala da može biti operativna u ispunjavanju svojih pristupnih obaveza bez obzira na poteškoće, čime je ponovo osnažila kredibilitet i povjerenje u očima EU.


Čović smatra da se kroz taj napor ponovno na najdirektniji način uvidjelo da evropski put nema alternativu i da su saradnja i kompromis jedini mogući osnov na kojem se može graditi bolja budućnost BiH.

On kaže da je "Breksit" politički događaj bez presedana i da su njegove ukupne posljedice još nepoznanica, a samim tim i predmet brojnih spekulacija, saopšteno je iz kabineta hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

"EU je dinamičan istorijsko-politički fenomen koji je koncipiran tako da nema jasno dovršenu konfiguraciju, niti organizacioni obrazac. U tom smislu i ovaj najnoviji izazov možemo posmatrati kao priliku i podsticaj njenom daljem formatiranju s ciljem jačanja i unapređenja saradnje zemalja članica, ali i zemalja koje imaju aspiracije za članstvo", ističe Čović.

On podsjeća da se ne smije zaboraviti da je EU, prije svega, dobrovoljan projekat zasnovan na jasnim ugovornim obavezama, sa ugrađenim zaštitnim mehanizmima koji će mu omogućiti da se izbori i sa ovim najnovijim iskušenjem.

"Poznato je i da ovo nije prvi put da se EU suočava sa velikim izazovima iz kojih je uvijek do sada uspješno izlazila kao osnažen savez država i naroda. Istorija nas uči da veličina i ozbiljnost izazova diktira i veličinu iskoraka u pravcu osvježenja i jačanja evropske ideje, koji je danas možda potrebniji nego ikada", ističe se u saopštenju.

Čović je uvjeren da je i ovaj put riječ o jednom od takvih, pa možda i najvećih izazova kojima će se evropska ideja uspješno oduprijeti, a potom i dodatno učvrstiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana