Čović: Do kraja februara biće poznati rezultati pregovora o Izbornom zakonu BiH

Čović: Do kraja februara biće poznati rezultati pregovora o Izbornom zakonu BiH 09.02.2018 13:07 | klix.ba

Mostar - Hrvatski narodni sabor (HNS) održao je danas u Mostaru 22. sjednicu Predsjedništva HNS-a, a predsjednik HDZ-a BiH i predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović nakon sjednice je rekao da bi do kraja februara trebao biti poznat rezultat razgovora o Izbornom zakonu BiH, te da bi tada Žan Klod Junkeru trebali predati i odgovore na Upitnik EK.

Kazao je da su teme sjednice bile Izmjene i dopune Izbornog zakona BiH i aktuelna politička situacija u našoj zemlji.

"Cilj HNS-a je osigurati legitimno predstavljanje naroda na svim nivoima vlasti, u skladu s odlukom Ustavnog suda BiH, a to znači legitiman izbor članova Predsjedništva BiH i predstavnika u domovima naroda. Kada je u pitanju aktuelna politička situacije, strateški interes Hrvata je euroatlantski put BiH", kazao je Čović.

Da li su razgovori predstavnika političkih stranaka bili uspješni ili neuspješni, tvrdi Čović, znaće se do kraja mjeseca.

"Izbori se moraju raspisati 150 dana prije izbora, što znači da bi to trebao biti početak maja. Imamo tri mjeseca ispred sebe. Ja ću i dalje zagovarati da postoji dovoljno vremena da se dogovorimo. Vidjet ćemo koliko ćemo uspjeti kada je Mostar u pitanju. 28. februara će Junker doći u BiH i tada bismo mu trebali predati odgovore na Upitnik, ali tada ćemo znati i zajednički stav koji oko Izbornog zakona može dobiti parlamentarnu većinu", istakao je Čović.

Dodao je da će se do kraja februara održati i zajednički sastanak predstavnika stranaka zbog ovog pitanja, ali da od njega ne vidi korist.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica