Човић: Бошњачке странке желе Хрватима поново да изаберу члана Предсједништва

Срна
Човић: Бошњачке странке желе Хрватима поново да изаберу члана Предсједништва

Сарајево - Предсједник ХДЗ-а БиХ и члан Предсједништва БиХ Драган Човић рекао је након данашње сједнице Предсједништва ХДЗ-а како је циљ политичких странака у Сарајеву да поново бирају члана Предсједништва БиХ из реда хрватског народа.

Човић је рекао да се нада како ће ускоро бити усвојене Основе стратегије ХДЗ-а БиХ за изборе 2018. године који ће бити основа да се у наредна два мјесеца добије стратегија. Како каже, вјерује да ће ХДЗ БиХ заједно са својим партнерима увјерљиво побиједити на општим изборима.

На питање о састанку Жељка Комшићу, Нермина Никшића и Бакира Изетбеговића у Амбасади САД-а у Сарајеву, он је казао да неће одговорити због чега није био на састанку, али да је занимљива структура странака које су биле на том састанку.

Он је рекао да бошњачки народ мора имати своје представнике и артикулисати свој глас. Човић вјерује да ће идуће седмице у БиХ бити представници Стате Департмента са којима ће се разговарати о измјенама Изборног закона БиХ.

Како каже, ХДЗ је спреман да разговара о текстовима приједлога, али да се у њима осигура бирање легитимних представника конститутивних народа како у домовима народа тако и у Предсједништву БиХ. Подвукао је да се одлука Уставног суда БиХ мора испоштовати и да времена за такво шта има.

"Не подцјењујемо сву помоћ из вана. Ми ћемо морати донијети те измјене натполовичним већинама у парламентарним процедурима", казао је Човић.

Рекао је да нико од политичара нема право тумачити одлуку Уставног суда БиХ јер се одлуке највише судске инстанце проводе, а не тумаче. Како каже, потпуно друго је питање свиђа ли се некоме одлука или не.

Што се тиче расподјеле средстава од цестарина, он је казао да је расподјела увијек проблем, али да вјерује како ће се и ту изнаћи ријешење.

Човић је упитан и ко је данас адреса ХДЗ-у за преговоре о измјенама Изборног закона БиХ. Он је одговорио да му не пада напамет да ХДЗ уређује односе на бошњачкој политичкој сцени тако да с те стране не брине о томе ко ће бити парламентарна већина.

"Они у коначници имају исти интерес када је ријеч о ХНС-у. Жеља је поново бирати делегата у домовима народа и члана Предсједништва БиХ из реда хрватског народа. То се чак и не крије", рекао је Човић.

Додао је да ХДЗ пристаје на било какво рјешење, а које ће осигурати легитимно представљање Хрвата у институцијама. Што се тиче мишљења високог представника и уставних промјена, он је рекао да не постоје капацитети да се изврше уставне промјене.

"Инцко, мој пријатељ, је добро дошао са својим ставом. Међутим ОХР нема шта радити у коначном доношењу рјешење", казао је Човић додајући да би наметнуто рјешење од ОХР-а уназадило земљу и европски пут БиХ.

Подсјетио је да је Уставни суд БиХ поништио одлуке ОХР-а тако да не би било исправно да се високи представник међународне заједнице БиХ поново мијеша, у смислу наметања одлука.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана