Čović: Bošnjačka politika ne može uticati na odnose u Republici Srpskoj

Srna
Čović: Bošnjačka politika ne može uticati na odnose u Republici Srpskoj

Sarajevo - Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović smatra da se sa bošnjačke političke scene danas ne može vidno uticati na političke odnose u Republici Srpskoj, ali da se djelimično može uticati na izbor srpskog člana Predsjedništva BiH.

Čović je rekao da Bošnjaci mogu pomoći da se uspostavi vlast na nivou BiH u ime srpskog naroda, te uticati da se definiše Klub Srba u Federaciji BiH /FBiH/.


“Međutim, osnova ideje je potpuno ovladati FBiH i kada to uspiju, i taj entitet potpuno stave pod svoju kontrolu, dolazi sljedeća faza kada će se taj uticaj dominantno, s jednim drugačijim pristupom, vjerovatno s novim ljudima, prenijeti na čitav prostor BiH, pa time i na Republiku Srpsku”, rekao je Čović za “Večernji list”, izdanje za BiH, komentarišući tvrdnju da su Bošnjaci konačno odustali od Republike Srpske i koncentrisali se na FBiH.

On je ocijenio da je to samo jedan međukorak u konačnoj slagalici, ističući da za razliku od nosilaca takve ideje koji procjenjuju da je za njenu realizaciju potrebno dva izborna ciklusa, smatra da ni 50 izbornih ciklusa neće biti dovoljno za sprovođenje takve zamisli koja je neodrživa na prostoru BiH.

Govoreći o predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, Čović je rekao da za sada ima izuzetnu podršku i snagu, te političku vitalnost, koliko god dugo da traje u Srpskoj.

“Pojaviće se još neki nezavisni kandidati, ali srpski narod, siguran sam, znaće odlučiti i izabrati ko ga je u stanju na najbolji način predstavljati. Nekorektno je da kažem ko će to biti - jedan ili drugi čovjek - iako vrlo jasno vidim ko će to biti”, rekao je Čović.

On je izrazio uvjerenje u svoju izbornu pobjedu za poziciju hrvatskog člana Predsjedništva BiH, ističući da u posljednjih 20 godina, kako se bavi politikom, nijedan posao nije ostao nezavršen.

“Korektno osmislimo, imamo plan, politiku, podesimo taktiku i strategiju koja to sve određuje. Mislim da smo nešto slično napravili i ovaj put i to je onaj žplan Bž koji je mnoge zainteresovao”, rekao je Čović, koji je i lider HDZ-a BiH.

On je pojasnio da za razliku od shvatanja da “plan B” znači bojkot izbora ukoliko ne dođe do izmjena Izbornog zakona, znači upravo suprotno - političko jačanje pozicije hrvatskog naroda.

“žPlan Bž mora obezbijediti izbor legitimnih predstavnika, bez obzira na Izborni zakon. Doći će i žplan Cž pa će se svi uvjeriti da je jedini put koji Hrvati imaju - put evropske integracije i jačanja BiH”, poručio je Čović.

Prema njegovim riječima, četiri kandidata na predstojećim izborima za bošnjačkog člana Predsjedništva, na bošnjačkoj političkoj sceni, i dva kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva BiH - Željko Komšić /DF/ i Boriša Falatar /Naša stranka/ računaju na isto biračko tijelo.

Čović je istakao da je bošnjačko biračko tijelo tri i po puta veće i brojnije nego hrvatsko i da je riječ o 650.000 do 700.000 glasova.

“Kako će se raspodijeliti, ne znamo. Imamo svoj stav, kao i kod srpskog člana Predsjedništva i vidim svakog kolegu u novembru, koji će sa mnom sjediti, ali bi nekorektno bilo da izlazim sa tim imenom”, dodao je Čović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana