Čović: BiH bi mogla dobiti kandidatski status za pristup EU u aprilu 2018.

Agencije
Čović: BiH bi mogla dobiti kandidatski status za pristup EU u aprilu 2018.

Foto: Arhiva đ Čović: BiH bi mogla dobiti kandidatski status za Tuzla - Predsjedavajući predsjedništva BiH Dragan Čović u ponedjeljak je posjetio Tuzlu, a boravak u ovom gradu iskoristio je i za susret sa premijerom Tuzlanskog kantona (TK) Begom Gutićem.

Prilikom sastanka otvoreno je nekoliko važnih tema, a među kojima je pristupanje BiH Evropskoj uniji (EU), set zakona o akcizama, ali i saobraćajna blokada u kojoj se nalazi najmnogoljudniji kanton u Federaciji BiH.

"Tokom sastanka je otvoreno i pitanje upitnika Evropske komisije, a koji je Vlada TK na vrijeme završila. Tokom sastaka Čovića smo upoznali i sa problemom saobraćajne blokade TK te ga zamolili da u skladu sa svojim nadležnostima i mogućnostima zauzme se da TK konačno dobije kvalitetan izlaz prema EU, ili da dobijemo što brži spoj na Koridor 5C", kazao je Gutić.

Kada je u pitanju evroatlanski put BiH, odnosno kandidatski status BiH za članstvo u EU te Akcioni plan za članstvo u NATO-u (MAP), Čović je rekao da se za naš evropski put dominantno vežu dvije teme koje su interesantne za kantonalne nivoe.

"To je popuna upitnika i mislim da ćemo ovom dinamikom do 15. decembra to potpuno i završiti. Sa ovog područja je data potpuna podrška, a druga priča je vezana za nacrt obračuna za mjesec novembar, kako bismo time pokazali jednu stabilnost. Mislim da je i jedno i drugo ovdje realno završiti", izjavio je Čović.

Podsjetio je da iduće sedmice odlazi u Brisel gdje će sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federikom Mogerini razgovarati na spomenute teme.

"Želim je do kraja informirati, kako bi ona u novembru došla ovdje. Budemo li tri uvjeta doveli pred kraj na svim nivoima, ispunili smo osnovne uvjete da dobijemo kandidatski status. To će pokazati jednu političku ozbiljnost, a ja sam uvjeren da ako sve završimo ove godine, u aprilu 2018. imamo kandidatski status, ali to će nam reći oni koji nam to trebaju reći kao prijatelji koji su nam vrata do kraja otvorili, a sad je do nas da ove stvari završimo", potcrtao je Čović.

Referirajući se na set zakona o akcizama, on je rekao da je stava da upravo jedan dio od dodataka ide prema nižim nivoima vlasti, onosno kantonima, čime bi se riješilo pitanje održavanja puteva i investiranja.

Tokom sastanka otvoreno je i pitanje saradnje međunarodnih aerodroma u Tuzli i Mostaru, uz naglasak na rješavanje pitanja vojne imovine te finansiranja sa federalnog nivoa.

Svi nivoi vlasti ne rade dovoljno na dobijanju kandidatskog statusa

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović rekao je danas u Brčkom da je BiH na dobrom putu da dobije kandidatski status za članstvo u EU, ali da misli da svi nivoi vlasti u BiH ne rade dovoljno na tome.     

"Nama su ostali vrlo skromni preduslovi da dobijemo kandidatski status i vjerujem da će to biti uskoro završeno", rekao je Čović nakon sastanka sa  gradonačelnikom Brčkog Sinišom Milićem i članovima Vlade Brčko distrikta, na kome je razgovarano o situaciji u BiH, političkim prilikama u Brčkom, te učešću distrikta u procesu evropskih integracija.

Čović je naglasio da je u Brčko došao kako bi se upoznao sa ovdašnjim prilikama i problemima.

Na sastanku je zaključeno i da Brčko distrikt ispunjava svoje obaveze kada je riječ o odgovorima na Upitnik Evropske komisije.

"Zbog toga možemo reći da Brčko distrikt nije kočnica na evropskom putu BiH, iako je na početku bilo onih koji su smatrali da Brčko neće moći da odgovori na izazove evropskih integracija", naglasio je Milić.

Gradonačelnik Brčkog upoznao je Čovića i o problemima koje distrikt ima kada je riječ o usvajanju budžeta ove lokalne zajednice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana