Човић: Ако ријешимо Изборни закон, БиХ би до јуна могла добити кандидатски статус

klix.ba
Човић: Ако ријешимо Изборни закон, БиХ би до јуна могла добити кандидатски статус

Ливно - Предсједник ХДЗ-а БиХ и предсједавајући Предсједништва БиХ Драган Човић одржао је у петак у Ливну радни састанак с представницима општинских организација ХДЗ-а БиХ у Ливањском кантону.

Састанку су назочили и предсједавајућа Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Борјана Кришто, предсједник Владе ХБЖ-а Ивица Јозић и предсједник Жупанијског одбора ХДЗ-а БиХ ХБЖ-а Ивица.


По Брешићевим ријечима, разговарало се о свим темама битним за хрватски народ, као и за странку ХДЗ БиХ, попут измјене Изборног закона, европском путу БиХ, предстојећим изборима те о свим осталим животним питањима везаним за Ливно и ХБЖ.

Човић је казао како се разговарало о свим наведеним темама како би се стекла потпуна слика ситуације на терену уочи сједнице Главног одбора странке на којој би се требала усвојити стратегија за Опште изборе 2018.

Најавио је како ће обићи све просторе у БиХ у којима живе Хрвати како би се у изравној комуникацији с људима видјело што је то што треба нагласит како би ХДЗ БиХ уистину био стожерна странка хрватског народа на тим изборима.

Предсједник ХДЗ-а БиХ додао је како је ово прилику уједно искористио како би информисао чланове и дужноснике странке што се ради на плану спољне политике јер, како је рекао, из медијских написа може се стећи потпуно крива слика о тима активностима.

Коментаришући процес измјена Изборног закона БиХ, Човић је устврдио како не може са сигурношћу рећи да ће у предстојећа два мјесеца доћи до потребних измјена како би се испоштовале одлуке Уставног суда БиХ када је у питање избор чланова Предсједништва БиХ те избор делегата у Дом народа ФБиХ.

"Вјерујем да је с наше стране учињено већ довољно активности и на спољном и на унутарњем плану, како би се доминантне бошњачке странке мотивирале да уваже чињеницу како даљње политичке кризе и бављење самим собом не иде у прилог како њима, тако ни икоме другоме", истакнуо је Човић.

Додао је како би Босна и Херцеговина већ у јуну могла добити кандидатски статус, ако би се скоро ријешио проблем измјена Изборног закона.

"Ако у томе не успијемо имамо политичку кризи и бављење самим собом, а то је онда нека друга реторика. Наш је приступ да идемо крајње позитивно, а минимум који тражимо је да представнике Хрвата бира хрватски народ", нагласио је Човић.

На упит новинара о протестима ратних ветерана и њиховим захтјевима, предсједник ХДЗ-а БиХ је одговорио како их треба саслушати, додавши да не види разлог зашто до сада није направљен регистар ветерана из којег би се видјело ко има какве привилегије и тко све прима накнаде за судјеловање у рату.

"То је форма која никога не кошта, а добра је да видимо, бар формално, какав је однос у Федералном министарству веретана био задњих десетак година, и с те стране пуна подршка", казао је Човић те додао како треба послушати стајалиште других веретанских удружења удруга када су у питању остали захтјеви просвједника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана