Čorlija četiri godine ni da pipne predmet Dudaković

Goran Maunaga
Čorlija četiri godine ni da pipne predmet Dudaković

Banjaluka - Predmet "Atif Dudaković" već četiri godine se nalazi kod predmetnog tužioca Tužilaštva BiH Dragana Čorlije koji, iako je prije skoro tri godine obećao brzo procesuiranje u tom predmetu, nikada nije učinio baš ništa da predmet bude pokrenut sa "mrtve tačke".

Kaže to izvor "Glasa Srpske" blizak Tužilaštvu dodajući da sav materijal u vezi sa slučajem "Dudaković" skuplja prašinu u ladici tužioca Čorlije.

- On iz samo njemu znanih razloga nikada nije ni otvorio ovaj predmet, a kamoli da je podigao optužnicu iako postoje neoborivi dokazi o zločinima počinjenim nad Srbima u Krajini koje su počinili pripadnici Petog korpusa Armije RBiH i njihov komandant Dudaković. Svi dokazi su u Tužilaštvu, odnosno kod Čorlije koji ovaj predmet nije ni pipnuo od kada ga je dobio - kaže izvor "Glasa" i dodaje da je on bio dužan da ili odbaci ili podigne optužnicu u tom predmetu.

Predsjednik Udruženja porodica nestalih sarajevsko-romanijske regije Milan Mandić kaže da je Čorliju u više navrata kritikovao zbog nerada na ovom predmetu.

- I u tom predmetu može se desiti kao i u predmetu "Trnovo" koji se radi od 2003. godine - kada je 80 odsto zločinaca i svjedoka pomrlo prirodnom smrću, onda su podigli optužnicu protiv tri čovjeka. Čorlija, uz neoborive dokaze koje posjeduje protiv Dudakovića, izgovor za nepodizanje optužnice može imati jedino ako su mu "vezane ruke" - kaže Mandić. Dodaje da je nevjerovatno i to da je Dudakoviću dozvoljeno da u arhivi u kasarni "Rajlovac" pregleda tužilačku dokumentaciju i da odnese sve ono što se tiče njega. Dodaje da se tu radi o sprezi u kojoj prednjače bošnjački predstavnici vlasti. Kaže da vjeruje da neko Tužilaštvu naređuje opstruisanje istraga i zabranjuje podizanje optužnica protiv onih koji su činili zločine nad Srbima.

Predsjednik Saveza logoraša Srpske Branislav Dukić kaže da je, kad mu je Čorlija dao obećanje da će slučaj "Dudaković" biti brzo riješen, vjerovao da će optužnica biti podignuta za nekoliko dana te da je više nego razočaran što se to nije desilo ni do danas.

- Savez logoraša RS već 12 godina intenzivno istražuje zločine koje su počinili Peti korpus i Dudaković. Došli smo do i video-snimaka na kojima Dudaković naređuje paljenje i klanje svega što je srpsko. To naređenje je i izvršeno. Sve je to u Tužilaštvu BiH, kod Čorlije, ali Dudaković je i dalje slobodan čovjek - kaže Dukić.

Dodaje da je Čorlija u razgovoru sa predstavnicima Saveza još prije skoro tri godine rekao da je predmet već godinu kod njega i da će biti vrlo brzo završen. Dukiću je i krajem 2012. rečeno da će do 1. juna 2013. Čorlija utvrditi da li je Dudaković odgovoran za ratni zločin nad Srbima.

Dukić kaže da je razočaran što Čorlija uopšte nije pokrenuo pitanje stradanja 13 krajiških opština. I takav njegov rad, odnosno nerad, smatra Dukić, pokazuje da su Tužilaštvo i Sud BiH vještačke tvorevine bez pravde i pravičnosti.

- Teško je procijeniti zašto Čorlija, i pored najjačih dokaza koji mogu da postoje u krivičnom djelu ratnog zločina, nije podigao optužnicu protiv Dudakovića. Taj predmet vodio je prije njega bivši glavni tužilac Milorad Barašin koji je naredio istragu i pripremio optužnicu, koja je stopirana. Predmet je preuzeo Čorlija, ali sve i dalje stoji - rekao je Dukić. On je zaključio da je politika tu mnogo upetljala prste i da zato ne postoji nikakvo povjerenje u Tužilaštvo i Sud.

Dukić kaže da primjer nerada Čorlije u velikom predmetu kakav je ovaj na pravi način odslikava funkcionisanje pravosuđa BiH.

Dokazi o ratnim zločinima Petog korpusa Armije RBiH pronađeni su i tokom ekshumacije osam tijela srpskih vojnika u krugu kasarne "Adil Bešić" u Bihaću. Još 2006. godine vlasti RS su podnijele krivičnu prijavu protiv Dudakovića za ratne zločine nad Srbima, ali on je do danas na slobodi. MUP RS je u nekoliko navrata dopunjavao tu prijavu.

Prema podacima Komisije za traženje nestalih u Republici Srpskoj, u toj akciji u opštinama Petrovac, Bihać, Bosanska Krupa, Sanski Most i Ključ ubijeno je oko 870 srpskih civila i 400 vojnika, a spaljeno više od 30 sela. Nestalo je više od 800 ljudi. Na tom području nađena je 21 masovna grobnica sa tijelima Srba.

Snimci

O zločinima Atifa Dudakovića i Petog korpusa postoje brojni video-snimci. Na snimcima nastalim 9. jula 1994. vide se pripadnici Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadna Bosna, koje je zarobio Peti korpus u akciji na Izačiću koju je predvodio Dudaković. Dudaković, okružen vojnicima, pitao je tada gdje su dva zarobljenika, a kad je dobio odgovor da su u "kampanjoli", izdao je naredbu: "Strijeljati na licu mjesta!"

Televizije u RS emitovale su i video-snimke na kojima Dudaković naređuje paljenje kuća. Radio-televizija Srbije prikazala je avgusta 2006. video-snimke na kojima se vide pripadnici Petog korpusa Armije RBiH, pod komandom Dudakovića, kako pale srpska sela u Krajini, u nastavku akcije "Oluja", 16. i 17. septembra 1995.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana