Čolak privremena zamjena za Špirića

Željka Domazet
Čolak privremena zamjena za Špirića

Sarajevo - Zajednička komisija Parlamenta BiH za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) BiH izabrala je juče prvog zamjenika predsjedavajućeg Barišu Čolaka iz HDZ-a BiH za privremenog predsjedavajućeg.

Na dnevnom redu sjednice bila je samo jedna tačka dnevnog reda - izbor privremenog predsjedavajućeg komisije. To mjesto ostalo je upražnjeno u julu nakon što je Predstavnički dom na zahtjev SDS-a razriješio dužnosti Nikolu Špirića iz SNSD-a. U znak protesta zbog smjene zasnovane na neprovjerenim navodima u federalnim medijima da je Špirić falsifikovao zaključke komisije, ostavku na članstvo u tom tijelu podnio je i delegat u Domu naroda Parlamenta BiH Sredoje Nović iz SNSD-a. Umjesto Špirića u komisiju je imenovan poslanik SDS-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Borislav Bojić, dok Dom naroda još nije izabrao Novićevog nasljednika.

Čolak, koji je imenovan na 60 dana, istakao je da vjeruje da će u tom roku biti trajno riješeno pitanje predsjedavajućeg.

- Poznato je da predsjedavajući ove komisije treba da bude iz reda opozicije, a ne vlasti - kazao je Čolak.

Član komisije Darko Babalj iz SDS-a rekao je da su Čolak i svi članovi preuzeli obavezu da traže rješenja za prevazilaženje ove situacije.

- Čolak i ja ćemo razgovarati sa Novićem i zamoliti ga da se vrati i predsjedava komisiji. Na taj način bi sve bilo riješeno i izašli bismo iz dnevne politike - kaže Babalj.

Na pitanje šta će se desiti ako Nović ostane pri stavu da se neće vratiti u komisiju, Babalj je kazao da će on i član komisije iz SDS-a Đorđo Krčmar i tada ostati dosljedni.

- Predsjedavajući komisije ne može biti ni iz jednog drugog naroda osim srpskog - rekao je Babalj.

Drugi zamjenik predsjedavajućeg Safet Softić iz SDA smatra da je Predstavnički dom Parlamenta napravio grešku kada je umjesto Špirića izabrao nekoga ko ne pripada SNSD-u.

- Na početku mandata napravljen je koalicioni dogovor o učešću političkih stranaka u radnim tijelima Parlamenta i taj dogovor su verifikovale sve političke stranke i zajednički kolegijum. Jedno mjesto u Zajedničkoj komisiji pripadalo je predstavniku SNSD-a iz Predstavničkog doma i smatram da je taj dom kada je smijenio Špirića trebalo da ostavi upražnjeno to mjesto da bi ga popunio SNSD - kazao je Softić i dodao da predsjedavajući komisije treba da bude iz srpskog naroda, opozicije i Predstavničkog doma.

Član komisije Fahrudin Radončić iz SBB-a rekao je da je zadovoljan ishodom sjednice, ali ne i nadzorom nad OBA.

- Dok u skladu sa Zakonom o OBA na čelo komisije ne dođe neko iz opozicije, moramo da radimo u punom kapacitetu i da pomognemo obavještajnoj službi u čijem menadžmentu postoji jak personalni sukob - rekao je Radončić.

Narušen balans

U Zajedničkoj komisiji za nadzor nad radom OBA narušen je balans u vezi sa zastupljenošću predstavnika stranaka iz FBiH i RS i opozicije i vlasti. Trenutno su u komisiji samo tri člana iz opozicije i sva trojica su Bošnjaci iz FBiH. Zakonom je definisano da komisiji mora predsjedavati neko iz opozicije. Kako su na čelu OBA i Izvršno-obavještajnog odbora Bošnjaci, komisiji bi trebalo da predsjedava Srbin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana