Čolak najavio novu strategiju za procesuiranje ratnih zločina

Srna
Čolak najavio novu strategiju za procesuiranje ratnih zločina

Sarajevo - Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bariša Čolak izjavio je danas u Sarajevu da je u završnoj fazi izrada nove strategije za procesuiranje ratnih zločina u BiH.

"Odavno smo donijeli Strategiju za procesuiranje ratnih zločina, po kojom smo trebali najteže slučajeve ratnih zločina riješiti za sedam godina, a one lakše za 15 godina. Nažalost, to se nije desilo i zato smo, u principu, dužni donijeti novu strategiju i ona je, prema informacijama kojima ja raspolažem, u završnoj fazi", rekao je Čolak novinarima.


Prema njegovim riječima, nova strategija bi trebala procese u rješavanju ratnih zločina znatno unaprijediti u smislu vremena završetka tih postupaka.

"Ako se budemo tim ratnim zločinima bavili još narednih 10 ili 15 godina nije problem samo što ćemo na to potrošiti previše kapaciteta sudskih i tužilačkih, nego to ima i svoje druge reperkusije na ukupan život u društvu", rekao je Čolak.

Državna strategija za procesuiranje predmeta ratnih zločina usvojena je u decembru 2008. godine. Riječ je o dokumentu koji je izrađen uz snažnu podršku međunarodnih organizacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana