Чолак најавио нову стратегију за процесуирање ратних злочина

Срна
Чолак најавио нову стратегију за процесуирање ратних злочина

Сарајево - Замјеник предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Бариша Чолак изјавио је данас у Сарајеву да је у завршној фази израда нове стратегије за процесуирање ратних злочина у БиХ.

"Одавно смо донијели Стратегију за процесуирање ратних злочина, по којом смо требали најтеже случајеве ратних злочина ријешити за седам година, а оне лакше за 15 година. Нажалост, то се није десило и зато смо, у принципу, дужни донијети нову стратегију и она је, према информацијама којима ја располажем, у завршној фази", рекао је Чолак новинарима.


Према његовим ријечима, нова стратегија би требала процесе у рјешавању ратних злочина знатно унаприједити у смислу времена завршетка тих поступака.

"Ако се будемо тим ратним злочинима бавили још наредних 10 или 15 година није проблем само што ћемо на то потрошити превише капацитета судских и тужилачких, него то има и своје друге реперкусије на укупан живот у друштву", рекао је Чолак.

Државна стратегија за процесуирање предмета ратних злочина усвојена је у децембру 2008. године. Ријеч је о документу који је израђен уз снажну подршку међународних организација.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана