Чолак: ОБА већ дуго без цивилног надзора

Срна
Чолак: ОБА већ дуго без цивилног надзора

Сарајево - Обавјештајно-безбједносна агенција /ОБА/ БиХ је већ дуже вријеме без цивилног надзора, чиме се крши закон о тој агенцији, истакао је замјеник предсједавајућег Заједничке комисије за надзор над радом ОБА Бариша Чолак.

Он је нагласио да су тим законом јасно прописане обавезе Комисије, али да се она не састаје већ дуже вријеме и неизвјесно је када ће бити заказана наредна сједница тог тијела.

Чолак за "Дневни аваз" подсјећа да је крајем децембра прошле године истекао двомјесечни рок у којем је он вршио функцију привременог предсједавајућег те комисије, а да као први замјеник предсједавајућег не може сазвати нову сједницу тог тијела.

Он је појаснио да замјеник може заказати сједницу у случају спријечености предсједавајућег, међутим, у овом случају предсједавајући није спријечен, него га нема још од јула прошле године.

"Из тог разлога очекујем да се Представнички дом што прије изјасни о закључку који му је упутио Дом народа да би смо деблокирали рад ове комисије. Јер ми смо у посљедња два мјесеца једино дали сагласност на буџет ОБА да им не би било угрожено финансирање", рекао је Чолак.

Он је нагласио да су све остале ствари на чекању, а да је сама ОБА већ дуже вријеме без цивилног надзора, што јавност мора знати.

Дом народа Парламентарне скупштине БиХ упутио је Представничком дому још почетком децембра закључак којим тражи да се поведе рачуна о законитом саставу ове комисије и да чланове из странака именује пропорционално њиховој заступљености, што сада није случај.

Заједничка комисија за надзор над радом ОБА мјесецима је у својеврсној блокади и без предјседавајућег од како је са те позиције у јулу прошле године смијењен посланик СНСД-а Никола Шпирић, а након чега је оставку у Комисији поднио и делегат из Клуба српског народа Средоје Новић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана