Coca-Cola купује бањалучко предузеће

nezavisne.com
Coca-Cola купује бањалучко предузеће

Бањалука - Компанија „Coca-Cola“ планира да купи бањалучко предузеће „MB Impex“, које се бави производњом воћних ракија и ликера те жестоких алкохолних пића.

План о куповини и преузимању је објелодањен на интернет страници Конкуренцијског савјета БиХ, којем је пријављена концентрација, што је обавезно по Закону о конкуренцији.

Наиме, концентрација настаје промјеном контроле или удруживањем предузећа, а забрањена је у случају да нарушава тржишну конкуренцију.

Према подацима из пријаве концентрације, она ће имати ефекат у оквиру тржишта алкохолних пића, тачније воћних ликера, брендија и аперитива на подручју Републике Српске и Босне и Херцеговине.

„Због тога позивамо све заинтересоване привредне субјекте који дјелују на тржишту алкохолних пића и на другим тржиштима на којима би предметна концентрација могла имати ефекте, те друге институције или удружења који имају релевантна сазнања о наведеном тржишту, да могу доставити писане примједбе и мишљења“, наводи се у обавјештењу Конкуренцијског савјета БиХ.

Пријава концентрације је иначе стигла средином јула ове године, а према њој предузеће из Бањалуке би постало дио „Coca-Cola HBC“ из Србије.

У питању је партнерска пунионица компаније „Coca-Cola“ која има лиценцу за пуњење, дистрибуцију и продају појединих производа овог великог бренда.

Поред класичног и свјетски познатог напитка производе и кока-кола зеро, фанту и спрајт, као и разне друге врсте газираних и негазираних напитака и воду.

„Coca-Cola HBC“ иначе послује на подручју које се простире од Ирске на западу до пацифичке обале Русије на истоку, од Арктичког круга на сјеверу до тропског подручја Нигерије на југу. То је друга највећа пунионица „Coca-Cola“ производа на свијету. Снабдијева пићем више од 580 милиона људи кроз 28 земаља на три континента.

Са друге стране, из „MB Impexа“ јуче нисмо успјели добити више информација о овом удруживању јер су, како нам је речено у телефонском позиву, сви руководиоци на пословном путу. У питању је фирма основана 1996. године која према подацима из Привредног регистра РС запошљава 39 радника, а своје производе извозе у 13 земаља свијета. Посједује властите воћњаке и производни простор са годишњом производњом од око 500.000 литара.

Прошле године су с подружницом „Coca-Cola HBC BH“ потписали уговор о дистрибуцији ракија и ликера на тржишту БиХ и постали прва фирма са простора бивше Југославије с таквим уговором.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана