Članovi Predsjedništva BiH primaju sedam puta veću platu od prosjeka

Al Jazeera Balkans
Članovi Predsjedništva BiH primaju sedam puta veću platu od prosjeka

Prema posljednjim zvaničnim objavljenim podacima, najveću mjesečnu platu u regionu ima predsjednik Slovenije Borut Pahor. Kako se navodi u njegovom imovinskom kartonu, dostavljenom Izbornoj komisiji, njegova mjesečna primanja iznose 3.322 evra.

Više od 3.000 evra iznose mjesečne platee hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Komisija za odlučivanje o sukobu interesa navodi da Grabar-Kitarović ima neto plazu blizu 3.276 evra, dok članovi Predsjedništva BiH u prosjeku zarađuju 3.091 e,ro, piše Al Džazira.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine navodi da članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Mladen Ivanić primaju 2.862, 2.874, odnosno 3.536 evra mjesečno.

Prema javnim podacima, predsjednik Srbije ima trostruko manju platu od hrvatskih i bh. košija. Aleksandar Vučić mjesečno prima 1.083 evra, što je najmanja predsjednička plataa u regiji.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović mjesečno zaradi neto 2.423 evra.

Manje od 2.000 evra mjesečno zarađuju predsjednici Makedonije Gjorge Ivanov (1.250) i Albanije Ilir Meta (1.425).

Ako predsjednička primanja poredimo s prosječnom platoom u regiji, apsolutni su rekorderi članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Tri člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine primaju sedam puta više od prosjeka u toj državi.

Predsjednici Hrvatske, Makedonije i Slovenije primaju tri puta veću platu od prosjeka u svojoj zemlji, dok predsjednik Srbije prima dvostruko više nego što iznosi prosječna plata u Srbiji.

Prema posljednjim zvaničnim statističkim podacima, najviše su prosječne plate u regiji u Sloveniji i Hrvatskoj, a najniže u Makedoniji i Bosni i Hercegovini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana