Чланови Комисије за очување националних споменика сами себи одређују плату

Срна
Чланови Комисије за очување националних споменика сами себи одређују плату

Сарајево - Комисија за очување националних споменика БиХ врши обрачун плата и накнада чланова Комисије на основу коефицијента који није утврђен у Закону о платама и накнадама у институцијама БиХ, наводи се у извјештају Канцеларије за ревизију институција БиХ за ову комисију.

Ревизори су утврдили да се не води поуздана евиденција о присуству чланова Комисије на послу, да се у путним налозима за службена возила не уписују сви тражени подаци, као што су колона за пређени пут у километрима и вријеме поласка и повратка, те да један број рачуна за трошкове мобилних телефона и даље гласи на Комисију, а не на физичка лица.


“Интерним актима Комисије утврђено је право на одмор у току радног дана у трајању од 60 минута /за радно вријеме од осам часова дневно/ и плаћено одсуство од седам дана за задовољавање личних потреба запослених, без прецизнијег дефинисања одсуства за сваки појединачан случај који је утврђен у Закону о раду у институцијама БиХ”, истиче се у извјештају.

Када је ријеч о обрачуну плата и накнада, он је изведен из одлуке Предсједништва БиХ о рангу чланова Комисије који је аналоган рангу Омбудсмана за заштиту људских права у БиХ.

“Обрачун плата и накнада требало би да буде заснован на важећем Закону о платама и накнадама у институцијама БиХ. Уважавајући одлуке Предсједништва, сматрамо да је одлука о утврђивању ранга чланова Комисије требало да буде само иницијални акт, а не документ на основу ког се врши обрачун плата и накнада”, наводи се у мишљењу ревизора.

Ревизори су утврдили да у евиденцијама о присуству на послу /шихт листе/, подаци нису усаглашени са подацима о службеним путовањима, а као присуство на послу евидентирани су датуми који су обухваћени налогом за службени пут.

Ове неусаглашености се, како се наводи у извјештају, углавном односе на чланове Комисије који попуњавају податке о свом присуству на послу и достављају на контролу помоћнику извршног функционера за опште и правне послове.

У препоруци ревизора наглашава се да је потребно да Комисија успостави контролу евиденције о присутности на послу која је основ за обрачун плата и накнада, и на тај начин задовољи захтјев у погледу тачности појединачних обрачуна плата и накнада, као и тачности финансијских извјештаја.

“Потребно је да Комисија обезбиједи правовремено правдање налога и правдајућу документацију на основу које се може потврдити тачност обрачуна трошкова путовања /дневница/. Поред тога, утврдити тачно трајање путовања и предузети потребне мјере са циљем отклањања уочених недостатака у вези са реализацијом издатака за службена путовања”, наводи се у извјештају.

Када је ријеч о путним налозима за службена возила и неуписивање података, ревизори препоручују наставак активности на успостављању свеобухватне евиденције о дневном кориштењу службених возила кроз правовремено издавање и попуњавање путних налога у сврху документовања намјенског кориштења службених возила.

“Потребно је успоставити праксу прилагања радних налога уз фактуре о сервисирању возила као доказа о извршеној услузи од стране добављача”, наглашава се у препорукама, као и да је потребно да Комисија усагласи начин кориштења мобилних телефона са важећим прописима.

“Исплату трошкова треба вршити до износа одобреног лимита, уколико је стварни трошак већи, односно до износа рачуна, уколико је стварни трошак мањи од одобреног лимита, чиме ће се елиминисати пракса да се накнадно врши одбијање прекорачења”, препоручују ревизори.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана