Чланови Клуба СНСД-а и данас напустили сједницу

Срна
Чланови Клуба СНСД-а и данас напустили сједницу

Сарајево - Чланови Клуба посланика СНСД-а и данас су напустили сједницу Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, након што није подржан њихов захтјев да у дневни ред буде уврштен приједлог за разрјешење дужности предсједавајућег овог дома Шефика Џаферовића.

Понављајући захтјев, шеф Клуба посланика СНСД-а Сташа Кошарац оцијенио је да нема потребе да више образлаже ову иницијативу.

Представнички дом БиХ није подржао ни захтјев посланика СНСД-а Николе Шпирића да се извјештај Колегијума о настојању за постизање сагласности о његовом захтјеву који је изнио на прошлој сједници о обављању расправе о терористичком нападу у Зворнику нађе на дневном реду прије извјештаја Савјета министара о овом догађају и активностима које су потом услиједиле.

"Јавност у БиХ очекивала је да Представнички дом БиХ, барем када је ријеч о борби против тероризма, снажно подржи све агенције које се боре против ове појаве. Очигледно је да нема спремности за то, што показује и начин гласања на прошлој сједници", оцијенио је Шпирић.

Он је оквалификовао као "беспотребну гимнастику" данашњи извјештај Савјета министара о терористичком нападу на Полицијску станицу у Зворнику и акцији "Рубен" која је потом услиједила.

"Овим се доводе у везу терористички акт у Зворнику и акција МУП-а Републике Српске. То нису дневне акције, ова опака болест неће се побиједити једном акцијом, то треба бити перманентна активност", истакао је Шпирић.

Он сматра да лоше поруке о БиХ шаље прављење представе од терористичког напада у Зворнику и догађаја који су потом услиједили.

"Потребно је да парламент да подршку безусловној борби против тероризма", нагласио је Шпирић.

Посланик Денис Бећировић затражио је да се у дневни ред уврсти информација Министарства безбједности о угрожавању слободе информисања и медија у БиХ, са посебним освртом на недавни напад на екипу "Фејс ТВ" у Бањалуци, што Представнички дом није подржао.

"Свједоци смо учесталог кршења права на рад новинара и то, истовремено, представља кршење права на слободу изражавања", рекао је Бећировић, тражећи хитно санкционисање овог напада.

Реагујући на Бећировићев захтјев, Шпирић је рекао да је Бањалука тог дана, када је обиљежавана трагична смрт 12 беба, достојанствено издржала провокацију предсједника Бошњачког покрета за равноправност народа Сејфудина Токића, који је у центру Бањалуке истакао бошњачку ратну заставу са љиљанима.

Реаговала је и посланик СДС-а Александра Пандуревић, истичући да када се српска застава пронесе Сарајевом, почне рат.

"За догађај у Бањалуци, ако је било неког инцидента одговоран је и надлежан МУП Републике Српске, и то ваши посланици у Народној скупштини Српске треба да покрену", додала је Пандуревићева обраћајући се Бећировићу.

Посланик БПС Заим Бацковић је у своје и име посланика СДП-а Дениса Бећировића и Мирсада Мешића тражио стављање на дневни ред резолуције о Сребреници, али су они након Џаферовићевог образложења да би ово требало да буде редовна тачка идуће сједнице Представничког дома, одустали од иницијативе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана