Član alžirske grupe uhapšen zbog terorizma

Željka Domazet
Član alžirske grupe uhapšen zbog terorizma

Bordo - Sabir Mahfuz Lamar (48), koji je kao pripadnik "alžirske grupe" 2001. godine uhapšen u Sarajevu zbog planiranja napada na američku ambasadu, lišen je slobode u francuskom gradu Bordou zbog sumnje da je regrutovao članove terorističke organizacije Islamska država.

Lamar je uhapšen u utorak sa još četiri muškarca i dvije žene, a Francuski direktorat za antiterorizam izveo je akciju u Parizu, Bordou i još nekoliko manjih mjesta. U pretresenim prostorijama nije pronađeno oružje, ali je zaplijenjena računarska oprema.

U francuskim bezbjednosnim službama rekli su da Lamara optužuju da je pružao finansijsku pomoć ljudima koji su odlazili na ratišta u Irak i Siriju. Njegova grupa je takođe davala logističku podršku ljudima koji su željeli da odu na ova ratišta.

Lamar je nakon hapšenja u BiH godinama bio u američkom zatvoru Gvantanamo odakle je pušten 2009. godine. Francuska je tada odlučila da prihvati njega i još šest naturalizovanih državljana. Lamar je nakon puštanja iz Gvantanama pokušao da se vrati u BiH, ali mu je to onemogućeno jer mu je oduzeto državljanstvo.

Poslije dolaska u Francusku nastanio se u predgrađu Bordoa - Merinjaku. Godinama je tvrdio da je nevin i da nije povezan sa terorizmom iako je bio poznat francuskim vlastima po radikalizmu, kojeg se nije odrekao iako je proveo osam godina u američkom zatvoru na Kubi.  Vremenom se povezao sa ostalim uhapšenim, koji su takođe bili poznati po radikalnim stavovima.

Lamar je poznat i po držanju radikalnih propovijedi u ilegalnom paradžematu, koji je 2010. godine otvoren iznad jedne prodavnice u sjevernom dijelu Bordoa. Menadžer prodavnice Mohamed Habri, koji je pripadnik vehabijskog pokreta, govorio je da paradžemat, koji je zatvoren 2012. godine, nije imao imama, ali su u muslimanskoj zajednici u Bordou tvrdili da je Lamar preuzeo tu ulogu.

Šest pripadnika "alžirske grupe" pohapšeni su u oktobru 2001. godine, mjesec nakon terorističkog napada na Njujork i Vašington. Hapšenje je izvedeno na osnovu američkih informacija da su uključeni u međunarodnu terorističku mrežu. U novembru 2001. godine Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH donijelo je rješenje da im bude oduzeto državljanstvo i da budu protjerani iz BiH, a 17. januara 2002. godine stavljeni su pod nadzor američkih vlasti i izvedeni iz pritvorske jedinice sarajevskog zatvora nakon čega su transportovani u Gvantanamo.

Sloboda

Američki federalni sudija Ričard Leon naredio je u novembru 2008. godine da petorica Alžiraca među kojima je bio i Sabir Lamar budu pušteni na slobodu, jer je zaključeno da američka Vlada nije uspjela dokazati navode da su planirali da idu u Avganistan kako bi se borili protiv Amerikanaca.

Belkacem Bensadžah je ostao u zatvoru jer je sudija Leon tada smatrao da je američka vojska uspjela iznijeti dovoljno dokaza protiv njega. On je deportovan u Alžir 2013. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana