Члан алжирске групе ухапшен због тероризма

Жељка Домазет
Члан алжирске групе ухапшен због тероризма

Бордо - Сабир Махфуз Ламар (48), који је као припадник "алжирске групе" 2001. године ухапшен у Сарајеву због планирања напада на америчку амбасаду, лишен је слободе у француском граду Бордоу због сумње да је регрутовао чланове терористичке организације Исламска држава.

Ламар је ухапшен у уторак са још четири мушкарца и двије жене, а Француски директорат за антитероризам извео је акцију у Паризу, Бордоу и још неколико мањих мјеста. У претресеним просторијама није пронађено оружје, али је заплијењена рачунарска опрема.

У француским безбједносним службама рекли су да Ламара оптужују да је пружао финансијску помоћ људима који су одлазили на ратишта у Ирак и Сирију. Његова група је такође давала логистичку подршку људима који су жељели да оду на ова ратишта.

Ламар је након хапшења у БиХ годинама био у америчком затвору Гвантанамо одакле је пуштен 2009. године. Француска је тада одлучила да прихвати њега и још шест натурализованих држављана. Ламар је након пуштања из Гвантанама покушао да се врати у БиХ, али му је то онемогућено јер му је одузето држављанство.

Послије доласка у Француску настанио се у предграђу Бордоа - Мерињаку. Годинама је тврдио да је невин и да није повезан са тероризмом иако је био познат француским властима по радикализму, којег се није одрекао иако је провео осам година у америчком затвору на Куби.  Временом се повезао са осталим ухапшеним, који су такође били познати по радикалним ставовима.

Ламар је познат и по држању радикалних проповиједи у илегалном параџемату, који је 2010. године отворен изнад једне продавнице у сјеверном дијелу Бордоа. Менаџер продавнице Мохамед Хабри, који је припадник вехабијског покрета, говорио је да параџемат, који је затворен 2012. године, није имао имама, али су у муслиманској заједници у Бордоу тврдили да је Ламар преузео ту улогу.

Шест припадника "алжирске групе" похапшени су у октобру 2001. године, мјесец након терористичког напада на Њујорк и Вашингтон. Хапшење је изведено на основу америчких информација да су укључени у међународну терористичку мрежу. У новембру 2001. године Министарство за људска права и избјеглице БиХ донијело је рјешење да им буде одузето држављанство и да буду протјерани из БиХ, а 17. јануара 2002. године стављени су под надзор америчких власти и изведени из притворске јединице сарајевског затвора након чега су транспортовани у Гвантанамо.

Слобода

Амерички федерални судија Ричард Леон наредио је у новембру 2008. године да петорица Алжираца међу којима је био и Сабир Ламар буду пуштени на слободу, јер је закључено да америчка Влада није успјела доказати наводе да су планирали да иду у Авганистан како би се борили против Американаца.

Белкацем Бенсаџах је остао у затвору јер је судија Леон тада сматрао да је америчка војска успјела изнијети довољно доказа против њега. Он је депортован у Алжир 2013. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана