Član CIK-a Branko Petrić: Udar na izbornu komisiju zbog referenduma u RS

Željka Domazet
Član CIK-a Branko Petrić: Udar na izbornu komisiju zbog referenduma u RS

Sarajevo, Banjaluka - Centralna izborna komisija (CIK) BiH zbog predstojeće odluke o zahtjevu RS za dostavljanje biračkog spiska za potrebe održavanja referenduma o Danu Republike trpi ogroman pritisak i prijetnje i to je najveći udar na njenu nezavisnost otkako je počela da radi.

Na to je juče upozorio član CIK-a Branko Petrić, koji je na početku sjednice komisije uputio primjedbu zbog toga što se na dnevnom redu nije našao zahtjev Republičke komisije za sprovođenje referenduma o Danu Republike za dostavljanje biračkog spiska koji je stigao još prije deset dana.

- Plašim se da nam strah nije zaledio grudi, kako bi pjesnik rekao. Zabrinjava ne brutalna prijetnja koja dolazi sa najvišeg mjesta da ćemo se provesti kao u "Prokletoj avliji" ako budemo odlučivali onako kako se njemu ne sviđa - rekao je Petrić, aludirajući na nedavne izjave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i lidera SDA Bakira Izetbegovića da će članovi CIK-a krivično odgovarati ako birački spisak ustupe Republičkoj komisiji za sprovođenje referenduma o Danu Republike.

Petrić naglašava da je najgore u tome to što niko o tome nije pisnuo ni slovceta.

- Ovo je najveći udar na našu nezavisnost otkako CIK radi. Ni blagoglagoljive ambasade koje se oglašavaju povodom najmanjeg ekscesa u BiH nisu se oglasile, ni analitičari, pojedinci, ni slobodni mediji, ni nevladine organizacije, a ni naš predsjednik da nas zaštiti - istakao je Petrić i dodao da se prvi javio da protestuje protiv nečega takvog.

CIK će se početkom naredne sedmice izjasniti o zahtjevu iz RS, a Petrić smatra da su ispunjeni uslovi za dostavljanje izvoda iz biračkog spiska.

- Birački spisak je javni dokument koji je dostupan onima koji primjenjuju zakone. Nemamo ovlašćenja da ga po svom nahođenju nekome damo ili ne damo, nego moramo da postupamo po zakonu - istakao je Petrić.

Naglasio je da je ranije bilo dogovoreno da se zahtjev Republičke komisije za sprovođenje referenduma o Danu Republike nađe na jučerašnjoj sjednici CIK-a.

- Svi materijali su nam dostavljeni i rečeno je da se pripreme dvije moguće odluke. U novinama sam pročitao da to neće biti na sjednici. Pokušao sam na kolegijumu da to predložim i nije prošlo. Ne vidim razloga da to ne bude stavljeno na dnevni red i odlučeno u skladu sa zakonom i da bude prekinuta ova trakavica i prijetnje članovima CIK-a. Smatram da ne trebamo čekati sa strane nikakve kominikee sa nekih sijela da bismo donijeli odluku - kaže Petrić.

Predsjednik CIK-a Ahmet Šantić je kazao da se ne oglašava u medijima upravo zbog pritisaka.

- Moj stav ćete ovdje čuti kada budemo donosili odluku. Junačkog srca kod odluke CIK-a o referendumu neće nedostajati - rekao je Šantić.

Kazao je da su CIK-u stigla tri nova zahtjeva iz RS među kojima je i zahtjev za izuzeće člana CIK-a Suada Arnautovića iz odlučivanja o dostavljanju bračkog spiska i da o svemu nadležne službe CIK-a treba da daju mišljenje i dostave materijale. Napomenuo je i da su u srijedu na odluku o referendumu upućene tri apelacije Ustavnom Sudu BiH.

- Stav većine članova kolegijuma CIK-a je bio da sve to što je došlo naknadno uzmemo u obzir da bi se što kvalitetnije pripremili - rekao je Šantić.

Komentarišući zahtjev za izuzeće Arnautovića, Šantić je kazao da su članovi CIK-a oslobođeni bilo kakve odgovornosti i da je Arnautović, koji je rekao da je odluka o referendumu antidejtonska, u javnost izlazio kao ekspert.

Član CIK-a Irena Hadžiabdić rekla je da je ovo pitanje mnogo složenije od toga da li će spiskovi biti ustupljeni ili ne, a njen kolega Novak Božičković imao je stav da nema razloga za čekanje za donošenje odluke.

- Ako smo nezavisno tijelo ne treba da čekamo šta će neko drugi reći. Imamo zakon, iskustvo i savjest i treba da donesemo odluku. Situacija se usložnjava i mi onda nismo nezavisno tijelo - rekao je Božičković.

Arnautović je rekao da se ne smije desiti da isti ljudi koji pripremaju lokalne izbore i koje CIK obučava obavljaju poslove u okviru referenduma. Govoreći o dostavljanju izvoda iz Centralnog biračkog spiska, Arnautović je rekao da će ih svaka opština u RS dobiti do 12. septembra, s ciljem organizovanja izbora.

Predsjednik RS Milorad Dodik naglasio je da je CIK tehničko tijelo i da bi morao, na zahtjev ovlašćenih organa, da se stavi na raspolaganje.

- Sve drugo bila bi opstrukcija - istakao je Dodik.

On smatra da postoji sinhronizacija između nekih faktora.

- Izetbegović pokreće pitanje pred Ustavnim sudom BiH. S obzirom na to da je predsjednik Ustavnog suda doskorašnji potpredsjednik SDA može se pretpostaviti kakvu će odluku donijeti, te da će CIK nakon toga reći da nema razloga da daje spiskove koje je već bio dužan da dostavi - ističe Dodik i dodaje da referendum niko ne može da zabrani i da era referenduma u Evropi tek dolazi.

Premijer RS Željka Cvijanović je istakla da niko neće moći da spori rezultate volje naroda, navodeći da referendum nije sporan, jer se u referendumskom pitanju ne pominje Ustavni sud, već se građani pitaju da li podržavaju da 9. januar bude Dan Republike.

Ustavni sud

Sjednica Ustavnog suda BiH na kojoj bi trebalo razmatrati zahtjev Bakira Izetbegovića, te predsjedavajućeg Doma naroda Safeta Softića i zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH Šefika Džaferovića za donošenje privremene mjere kojom bi bio blokiran referendum trebalo bi da bude održana u drugoj polovini septembra.

- Prvo pitanje na koje Ustavni sud mora odgovoriti je pitanje dopustivosti. Kakav će sud stav zauzeti, ne znam, ali na bazi dosadašnje prakse moguće je da će biti shvatanja i za i protiv. Neću prejudicirati ništa, ali ako bi se desilo da bude donesena privremena mjera koja bi podrazumijevala odgađanje referenduma, dok se ne riješi u meritumu, onda bi svako drugo ponašanje bilo udar na ustavnopravni poredak - rekao je Ćeman.

Brčko

Milorad Dodik je naglasio da će državljani RS koji žive u Brčko distriktu u određenoj formi moći da glasaju na referendumu o Danu Republike.

- Odluka supervizora za Brčko da ne dozvoli referendum u distriktu je bila ishitrena, ona može biti povučena i očekujemo da on to i učini - rekao je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana