Члан ЦИК-а Бранко Петрић: Удар на изборну комисију због референдума у РС

Жељка Домазет
Члан ЦИК-а Бранко Петрић: Удар на изборну комисију због референдума у РС

Сарајево, Бањалука - Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ због предстојеће одлуке о захтјеву РС за достављање бирачког списка за потребе одржавања референдума о Дану Републике трпи огроман притисак и пријетње и то је највећи удар на њену независност откако је почела да ради.

На то је јуче упозорио члан ЦИК-а Бранко Петрић, који је на почетку сједнице комисије упутио примједбу због тога што се на дневном реду није нашао захтјев Републичке комисије за спровођење референдума о Дану Републике за достављање бирачког списка који је стигао још прије десет дана.

- Плашим се да нам страх није заледио груди, како би пјесник рекао. Забрињава не брутална пријетња која долази са највишег мјеста да ћемо се провести као у "Проклетој авлији" ако будемо одлучивали онако како се њему не свиђа - рекао је Петрић, алудирајући на недавне изјаве предсједавајућег Предсједништва БиХ и лидера СДА Бакира Изетбеговића да ће чланови ЦИК-а кривично одговарати ако бирачки списак уступе Републичкој комисији за спровођење референдума о Дану Републике.

Петрић наглашава да је најгоре у томе то што нико о томе није писнуо ни словцета.

- Ово је највећи удар на нашу независност откако ЦИК ради. Ни благоглагољиве амбасаде које се оглашавају поводом најмањег ексцеса у БиХ нису се огласиле, ни аналитичари, појединци, ни слободни медији, ни невладине организације, а ни наш предсједник да нас заштити - истакао је Петрић и додао да се први јавио да протестује против нечега таквог.

ЦИК ће се почетком наредне седмице изјаснити о захтјеву из РС, а Петрић сматра да су испуњени услови за достављање извода из бирачког списка.

- Бирачки списак је јавни документ који је доступан онима који примјењују законе. Немамо овлашћења да га по свом нахођењу некоме дамо или не дамо, него морамо да поступамо по закону - истакао је Петрић.

Нагласио је да је раније било договорено да се захтјев Републичке комисије за спровођење референдума о Дану Републике нађе на јучерашњој сједници ЦИК-а.

- Сви материјали су нам достављени и речено је да се припреме двије могуће одлуке. У новинама сам прочитао да то неће бити на сједници. Покушао сам на колегијуму да то предложим и није прошло. Не видим разлога да то не буде стављено на дневни ред и одлучено у складу са законом и да буде прекинута ова тракавица и пријетње члановима ЦИК-а. Сматрам да не требамо чекати са стране никакве коминикее са неких сијела да бисмо донијели одлуку - каже Петрић.

Предсједник ЦИК-а Ахмет Шантић је казао да се не оглашава у медијима управо због притисака.

- Мој став ћете овдје чути када будемо доносили одлуку. Јуначког срца код одлуке ЦИК-а о референдуму неће недостајати - рекао је Шантић.

Казао је да су ЦИК-у стигла три нова захтјева из РС међу којима је и захтјев за изузеће члана ЦИК-а Суада Арнаутовића из одлучивања о достављању брачког списка и да о свему надлежне службе ЦИК-а треба да дају мишљење и доставе материјале. Напоменуо је и да су у сриједу на одлуку о референдуму упућене три апелације Уставном Суду БиХ.

- Став већине чланова колегијума ЦИК-а је био да све то што је дошло накнадно узмемо у обзир да би се што квалитетније припремили - рекао је Шантић.

Коментаришући захтјев за изузеће Арнаутовића, Шантић је казао да су чланови ЦИК-а ослобођени било какве одговорности и да је Арнаутовић, који је рекао да је одлука о референдуму антидејтонска, у јавност излазио као експерт.

Члан ЦИК-а Ирена Хаџиабдић рекла је да је ово питање много сложеније од тога да ли ће спискови бити уступљени или не, а њен колега Новак Божичковић имао је став да нема разлога за чекање за доношење одлуке.

- Ако смо независно тијело не треба да чекамо шта ће неко други рећи. Имамо закон, искуство и савјест и треба да донесемо одлуку. Ситуација се усложњава и ми онда нисмо независно тијело - рекао је Божичковић.

Арнаутовић је рекао да се не смије десити да исти људи који припремају локалне изборе и које ЦИК обучава обављају послове у оквиру референдума. Говорећи о достављању извода из Централног бирачког списка, Арнаутовић је рекао да ће их свака општина у РС добити до 12. септембра, с циљем организовања избора.

Предсједник РС Милорад Додик нагласио је да је ЦИК техничко тијело и да би морао, на захтјев овлашћених органа, да се стави на располагање.

- Све друго била би опструкција - истакао је Додик.

Он сматра да постоји синхронизација између неких фактора.

- Изетбеговић покреће питање пред Уставним судом БиХ. С обзиром на то да је предсједник Уставног суда доскорашњи потпредсједник СДА може се претпоставити какву ће одлуку донијети, те да ће ЦИК након тога рећи да нема разлога да даје спискове које је већ био дужан да достави - истиче Додик и додаје да референдум нико не може да забрани и да ера референдума у Европи тек долази.

Премијер РС Жељка Цвијановић је истакла да нико неће моћи да спори резултате воље народа, наводећи да референдум није споран, јер се у референдумском питању не помиње Уставни суд, већ се грађани питају да ли подржавају да 9. јануар буде Дан Републике.

Уставни суд

Сједница Уставног суда БиХ на којој би требало разматрати захтјев Бакира Изетбеговића, те предсједавајућег Дома народа Сафета Софтића и замјеника предсједавајућег Представничког дома Парламента БиХ Шефика Џаферовића за доношење привремене мјере којом би био блокиран референдум требало би да буде одржана у другој половини септембра.

- Прво питање на које Уставни суд мора одговорити је питање допустивости. Какав ће суд став заузети, не знам, али на бази досадашње праксе могуће је да ће бити схватања и за и против. Нећу прејудицирати ништа, али ако би се десило да буде донесена привремена мјера која би подразумијевала одгађање референдума, док се не ријеши у меритуму, онда би свако друго понашање било удар на уставноправни поредак - рекао је Ћеман.

Брчко

Милорад Додик је нагласио да ће држављани РС који живе у Брчко дистрикту у одређеној форми моћи да гласају на референдуму о Дану Републике.

- Одлука супервизора за Брчко да не дозволи референдум у дистрикту је била исхитрена, она може бити повучена и очекујемо да он то и учини - рекао је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана