Cisterne gase žeđ u banjlučkom naselju Česma

Vesna Popović
Cisterne gase žeđ u banjlučkom naselju Česma

Banjaluka - Toplije vrijeme već je počelo stvarati probleme mještanima onih dijelova grada koji, već po tradiciji, svakog ljeta kubure sa suvim slavinama, a najkritičnije je u naselju Česma.

Prema informacijama iz Odsjeka za poslove Civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice već je počela isporuka vode u cisternama, kao vid pomoći tim domaćinstvima. Istakli su da je ovog mjeseca “žeđ gasilo” 15 cisterni, od čega je devet dopremljeno u više dijelove Česme. Šef Odsjeka Mladen Ćućun je rekao da je iz tog dijela grada stigao veći broj zahtjeva za dostavu vode jer nemaju izgrađenu mrežu.

- Voda se doprema u cisternama od osam i pet kubika u zavisnosti od toga koliki su kapaciteti za skladištenje vode onih kojima se isporučuje - rekao je Ćućun.

Dodao je da su preostale cisterne isporučene u Borkoviće, Veriće, Gornju Piskavicu, te Potkozarje.

- U narednom periodu očekuju veći broj zahtjeva, a pogotovo u julu i avgustu - kazao je Ćućun.

Rekao je da je grad angažovao dvije firme za isporuku vode u cisternama, i to preduzeće “Vodovod” i “Eko-Euro tim”.

- U slučaju da ove firme ne mogu da pokriju zahtjeve sa terena imamo mogućnost da angažujemo vatrogasce. Za sufinansiranje troškova isporuke vode ove godine u gradskoj kasi je predviđeno oko 50.000 KM, a ako bude bilo potrebe biće obezbijeđena dodatna sredstva - rekao je Ćućun.

Dodao je da građani kao nadoknadu troškova za isporuku vode plaćaju tri marke po kubiku, koliko su plaćali i lani.

- Članovi porodica poginulih boraca, ratni-vojni invalidi, civilne žrtve rata i korisnici usluga Centra za socijalni rad oslobođeni su plaćanja troškova - napomenuo je Ćućun.

Predsjednik Savjeta MZ Česma Miladin Maličević je rekao da gornji dijelovi ovog naselja nemaju izgrađenu mrežu, te da sa tim problemom kuburi od 300 do 400 domaćinstava.

- Mještani se snalaze kako znaju i umiju, mnogi imaju bazene za kišnicu, ali to nije dovoljno. U tom dijelu naselja nisu  problem samo jun, jul i avgust, kada su vrućine, već cijela godina. Kad nema dovoljno padavina, nema ni vode zato smo u  dogovoru sa gradonačelnikom Igorom Radojičićem i zimi dobijali cisterne - rekao je Maličević.

Prema njegovim riječima ohrabrujuće je to što bi ove godine trebalo početi rješavanje tog problema.

  • Radi se projektna dokumentacija i odobreno je 600.000 KM za gradnju bazena koji bi pokrio taj teren. Dogodine bi trebalo da se gradi vodovodna mreža koja bi došla do svakog domaćinstva - naveo je Maličević.

Troškovi

Mladen Ćućun je rekao da je za sufinansiranje troškova isporuke vode iz budžeta grada lani isplaćeno 90.000 KM.

- Prošle godine smo zbog suše i ranije počeli sa ovom aktivnosti i to u aprilu, a isporučili smo oko 876 cisterni - rekao je Ćućun.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana