Cilj tajnog plana destabilizacija RS

Svjetlana Šurlan
Cilj tajnog plana destabilizacija RS

Beograd, Banjaluka - Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je juče da je kreiran širi plan za destabilizaciju Srpske i da cilj snaga koje stoje iza njega nije samo njegovo svrgavanje sa vlasti.

- To je širi plan destabilizacije RS, a to je nemoguće učiniti bez destabilizacije institucija, odnosno autoriteta u tim institucijama, prije svega instituta predsjednika i Vlade RS - rekao je Dodik u Beogradu komentarišući navode ruskog "Sputnjika" da je skovan tajni plan za njegovo rušenje.

Ističući da je imao uvid u tajni plan djelovanja opozicije u RS dogovoren sa određenim međunarodnim centrima moći s ciljem rušenja vlasti u Srpskoj, "Sputnjik" je objavio da bi se Dodik mogao naći na udaru snaga kojima nije po volji njegovo nastojanje da vodi politiku u interesu RS.

- Plan bi sprovele stranke opozicionog Saveza za promjene - SDS, PDP, NDP, koje čine vlast u zajedničkim organima BiH u saradnji sa još nekim manjim partijama, pojedinim medijima i nevladinim organizacijama - naveo je "Sputnjik".

Dodik je kazao da mu dokument na koji se "Sputnjik" poziva liči na onaj koji posjeduje i koji je mnogo šireg sadržaja i predviđa da i druge institucije i subjekti treba da budu oklevetani kao što je Radio-televizija RS.

- Kada kažete da ne prihvatate odluke Narodne skupštine, a dio ste tog parlamenta, onda je to destabilizacija. Kada kažete da to nećete, onda ste izdajnik ili rušilac RS - rekao je Dodik i dodao da nema problem s tim što se pominje njegovo rušenje, istakavši da je izabran na poštenim izborima i da nema namjeru da se opusti ili prepusti vlast.

Potpredsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić smatra da je već počela realizacija dijela tajnog plana.

- Ne mogu da razumijem percepciju ljudi koji misle da u ime nekog drugog treba da mijenjaju rukovodstvo RS. Nalazimo se mnogo bliže međusrpskom ratu, nego kompromisu - istakao je Stevandić.

Lider SP-a Petar Đokić kazao je da tajni plan ima za cilj da isječak vlasti u BiH, koji nije pod kontrolom centara moći u Sarajevu i van njega, pokuša staviti pod kontrolu.

- RS se sa svojom politikom u ovom trenutku očigledno ne uklapa u scenario za BiH i cijeli region - kazao je Đokić.

O navodima "Sputnjika" juče su razgovarali ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov i ministar inostranih poslova BiH i kadar PDP-a Igor Crnadak. Ivancov je rekao da navodi "Sputnjika" ne predstavljaju zvanične stavove Rusije i da ta zemlja ne podržava kvalifikacije iznesene prema nekim partijama.

- Očekujemo da poslije stava Rusije da ne stoji iza skandaloznih optužbi na račun Saveza za promjene prestanu histerične reakcije režimskih medija u RS. Očigledno je da je vijest o navodnom tajnom planu opozicije za rušenje Dodika pod patronatom međunarodnih centara moći izmišljena u Dodikovom okruženju - saopštio je PDP.

SDS je ocijenio da SNSD plasira priče o navodnim planovima za rušenje Dodika svaki put kada se pojave novi dokazi o milionskim krađama u koje je umiješan vrh RS.

- Ta kuknjava nije ništa drugo nego podvale i laži kojima se pokušavaju prikriti afere u koje je umiješan Dodik - ocijenili su u SDS-u.

Analitičari

Živadin Jovanović, predsjednik Beogradskog foruma za svijet ravnopravnih

"RS i njeno rukovodstvo već dugo su pod pritiscima jer određenim centrima moći ne odgovara što rukovodstvo Srpske ne želi da dopusti reviziju Dejtonskog sporazuma"

Miroslav Lazanski, vojno-politički analitičar

"Cilj plana za rušenje Milorada Dodika je dovođenje marionetskih političara na vlast, da bi ispunjavali sve što od njih želi Zapad, koji smatra da je RS nezavršen posao u BiH"

Dragomir Anđelković, politički analitičar

"Nema sumnje da već traje višeslojna akcija protiv Milorada Dodika, u koju je uključena opozicija, a ona će biti intenzivirana svaki put kada zapadni faktori ocijene da im smeta postojanje snažne RS, koja je prirodni partner Rusije"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana