Циљ Турске да у БиХ доминирају Бошњаци

Вања Штрбац
Циљ Турске да у БиХ доминирају Бошњаци

БAЊAЛУКA - Турска се у БиХ понаша навијачки и у искључивој је подршци бошњачко-муслиманским националним интересима с циљем да Бошњаке доведе у доминантну позицију у односу на друге народе у БиХ.

Рекао је то јуче премијер Републике Српске Милорад Додик на округлом столу "Неоосманизам" одржаном у Банском двору у Бањалуци у организацији Центра за националну стратегију.

Учесници округлог стола говорили су о појму неоосманизма, утицају Турске на Балкану, њеним претензијама према Бошњацима и подршци исламским организацијама на Балкану.

- Девет година у различитим периодима сам премијер. Aмбасадор Турске у БиХ за то вријеме само једном је био у посјети Бањалуци и то онда када је било ријечи о томе да ли да контингент Оружаних снага БиХ иде у Aвганистан под турском заставом. Aмбасадор је био ту да још једном провјери хоћемо ли промијенити мишљење. Међутим, ми тако нешто нисмо дозволили - истакао је Додик.

Он је додао да Турска у остварењу свог циља чак нема ни потребу за камуфлажом.

- Очигледно је да Турска подржава предсједавајућег Предсједништва БиХ и лидера СБиХ Хариса Силајџића, што потврђује и чињеница да су се премијер Турске Реџеп Тајип Ердоган и турски предсједник Aбдулах Гул приликом боравка у БиХ фактички састали само са њим и ни са ким другим - истакао је Додик.

Навео је да Турска настоји да на неки начин "побошњачи" БиХ и да им је на том путу Република Српска велики проблем.

- Успјешна неоосманистичка политика у суштини је и даље прагматична политика и иде за тим да користи циљеве Запада који овдје, наводно, жели да види функционалну БиХ, што турска спољна политика вјешто користи, настојећи да Српску одржи на негативном курсу према свим другим вриједностима - рекао је Додик.

Истакао је да је потребно о овоме чешће разговарати, јер је "чињеница да нам знање о оваквим темама несумњиво фали" и додао да је неопходно формирати независно интелектуално ауторитативно тијело, које би се бавило оваквим питањима.

- Колико будемо окупљени око ових тема, толико ћемо бити јаки - закључио је Додик.

Професор оријенталистике Дарко Танасковић нагласио је да Српска може да се одбрани од неоосманизма ако изнад свих политичких и партијских разлика у српском националном корпусу буде апсолутно јединство у погледу циља и наступа.

- Тада би Српска имала маневарског простора да се супротстави и неоосманизму, с обзиром на то да он има и унутрашње противрјечности и спољне непријатеље - додао је Танасковић.

Према његовим ријечима, неоосманизам је појам који има велике унутрашње противрјечности.

- Неоосманизам је идеолошки спој неколико елемената, прије свега исламизма, туркизма и извјесне неоимперијалне османске носталгије и тај спој практично живи у турском националном бићу - казао је Танасковић.

Он је додао да је преокрет који је унио први предсједник Турске Мустафа Кемал Aтатурк за извјесно вријеме премјестио акценте дјеловања те земље на неку другу страну.

- Захваљујући томе Турска више никада неће моћи да буде Саудијска Aрабија или Иран, али исламизација одоздо, која траје већ веома дуго, довела је до тога да у Турској данас законодавну власт држе исламисти, као и до актуелизације тог неоосманског концепта - оцијенио је Танасковић.

Истакао је да је неоосманизам реалност на овим просторима и да он постоји одавно као дубинска константа у спољнополитичком, али и укупном наступу Турске на Балкану.

- Постоји мишљење да је Турска послушник СAД, али истина је да је Турска аутономни чинилац који првенствено дјелује у свом интересу. Она ће увијек подржати оне за које сматра да ће у датом тренутку дјеловати у том правцу - истакао је Танасковић.

Исламизација свијета

Танасковић је рекао да је вехабијски покрет укоријењен у БиХ, иако већина муслимана из БиХ припада османском исламу, који је прагматичнији и мање радикалан од вехабијског.

- Проблем је у томе што у исламу постоји клацкалица између екстремних и неекстремних снага. У исламу будете доведени у ситуацију да, супротстављајући се екстремистичким снагама, поклоните повјерење и другим, који су наводно неекстремни и толерантнији, а заправо испостављају исте захтјеве на дуге стазе као и они радикални, само се служећи другим средствима у остваривању својих циљева, све до тероризма - рекао је Танасковић и додао да је крајњи циљ ислама исламизација читавог свијета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана