Цијела земља талац СДА

Жељка Домазет
Цијела земља талац СДА

Сарајево - Иако су одавно истекли рокови које је након општих избора у октобру прошле године имало Предсједништво БиХ да именује предсједавајућег Савјета министара БиХ, врло тешко је прогнозирати када ће се то десити јер СДА и даље условљава то именовање усвајањем акционог плана за НАТО.

Бошњачки члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић рекао је и након конституисања Дома народа Парламентарне скупштине БиХ да је услов за именовање предсједавајућег и даље МАП, што, како тврде наши саговорници, доводи ову земљу у позицију таоца политике СДА.

Замјеник предсједавајућег Дома народа Никола Шпирић рекао је да достављање одговора на додатна питања из упитника Европске комисије треба да буде посљедњи аларм за оне који одбијају да се настави процедура именовања предсједавајућег Савјет министара јер за то постоје сви услови након формирања оба дома Парламентарне скупштине БиХ.

- Не треба заборавити да од новог сазива Савјета министара зависе и нове реформе и нови буџет и због тога је вријеме да буду завршене испразне политичке игре у Сарајеву - рекао је Шпирић.

Предсједник Уједињене Српске и посланик у Представничког дому БиХ Ненад Стевандић рекао је за “Глас Српске” да Бакир Изетбеговић, Жељко Комшић и Шефик Џаферовић држе институције БиХ као таоце у намјери да дискриминишу Републику Српску, јер легитимним представницима РС не дозвољавају учешће у власти кочењем формирања Савјета министара.

- Да кажем у Џаферовићевом стилу, који тврди да без усвајања акционог плана за НАТО нема ни Савјета министара, наш одговор је да без сагласности Републике Српске нема ни БиХ. Нека он сада оцијени шта му је милије - рекао је Стевандић.

Констатовао је да власт на нивоу БиХ још није формирана, јер Изетбеговић, Комшић и Џаферовић, регулишући међусобне односе у ФБиХ, покушавају да пониште вољу српског народа која је показана на изборима, не дозвољавајући легитимним представницима Републике Српске да заузму позиције које им по Уставу припадају.

- Неконституисање власти на нивоу БиХ представља кршење Устава - рекао је Стевандић.

Ћутање

И поред многобројних позива, нико од званичника СДА јуче се није јављао на телефон.

Нејасно је са ким ће ова странка ући у коалицију када је ријеч о бошњачким странкама, те да ли ће коначно испоштовати законске рокове и откочити формирање власти.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана