Цијела породица Амера Џинића, који је погинуо у Сирији, у терористичком паклу

Г. М.
Цијела породица Амера Џинића, који је погинуо у Сирији, у терористичком паклу

Сарајево - Држављанин БиХ Амер Џинић (24), који је недавно погинуо у Сирији у борбама за град Деир Ез-Зор као припадник терористичке организације Исламска држава, син је Амира Џинића (44) за којим је Интерпол у фебруару расписао црвену потјерницу и брат Алмира Џинића (20), који је недавно одслужио једногодишњу казну затвора на коју је осуђен због ратовања у редовима Исламске државе.

Амер је једно вријеме боравио у вехабијској заједници Горња Маоча, након чега се преселио у Ошве код Маглаја, а у Сирију код оца Амира отишао је 13. децембра 2013. године заједно са мајком Емиром и осморо браће и сестара. Једна од његових сестара Енеса (20) шеријатски је вјенчана супруга вехабијског вође Емраха Фојнице.

Најмлађи брат Алмир успио је побјећи из Сирије, али је ухапшен на аеродрому Сарајево у јулу 2016. на основу потјернице коју је Суд БиХ расписао за њим због кривичног дјела организовања терористичке групе ради тероризма. Суд БиХ га је у августу 2016. осудио на једногодишњу казну затвора.

Према информацијама западних безбједносних служби, посљедња упоришта Исламске државе у Сирији држе џихадисти из БиХ. Након велике побједе над Исламском државом у граду Деир Ез-Зору, сиријска војска контролише више од 85 сиријске територије. Сиријска војска и борци иранске револуционарне гарде, након ослобођења Дер Ез-Зора, кренули су према Мајадину и Раки - посљедњем упоришту терориста Исламске државе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана