Čičković: Predstavnici Srpske ne učestvuju u radu centralnog popisnog biroa

Srna
Čičković: Predstavnici Srpske ne učestvuju u radu centralnog popisnog biroa

Banjaluka - Predstavnici Zavoda za statistiku Republike Srpske više ne učestvuju u radu Centralnog popisnog biroa, potvrdila je direktor Zavoda Radmila Čičković.

"Prošao je 25. juni i dva predstavnika Republičkog zavoda za statistiku su se povukli iz daljeg rada Centralnog popisnog biroa", rekla je Čičkovićeva za ATV govoreći o roku koji je direktoru Agencije za statistiku BiH Velimiru Jukiću Narodna skupština Republike Srpske ostavila da razmisli i povuče potpis sa sporne metodologije.


Čičkovićeva kaže da Zavod za statistiku Republike Srpske kreće sa obradom podataka za Republiku Srpsku odmah nakon što Vlada i Narodna skupština Republike Srpske usvoje zakon na osnovu kojeg će Zavod moći objaviti podatke za teritoriju Srpske.

Ona kaže da su softverske šifre za rad u programu za obradu podataka na nivou BiH služile samo za uvođenje reda u sistemu, ali ne i za kontrolu podataka.

"To je bio jedan program čija namjena jeste da spriječi zloupotrebe", rekla je Čičkovićeva, reagujući na tvrdnje predstavnika SDS-a da su postojale softverske šifre da niko nije mogao raditi u programu bez saglasnosti sve tri strane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana