Četvorici džihadista sedam godina zatvora

Željka Domazet
Četvorici džihadista sedam godina zatvora

Sarajevo - Sud BiH izrekao je juče prvu presudu za organizovanje i odlazak džihadista na strana ratišta i četvoricu optuženih osudio na sedam godina zatvora.

Zbog nezakonitog planiranja odlaska, vrbovanja i pridruživanja stranim paravojnim formacijama osuđeni su Husein Erdić, Midhat Trako, Nevad Hušidić i Merim Keserović. Prvostepena presuda je donesena na osnovu prošlogodišnjih izmjena Krivičnog zakona u BiH, do kojih je došlo nakon što je eskalirao problem odlaska državljana BiH na ratišta u Siriji i Iraku, gdje su se pridružili jedinicama terorističke organizacije Islamska država.

Erdić je osuđen na tri i po godine zatvora, jer je početkom februara organizovao s osobama iz Turske odlazak Hušidića i Keserovića u Irak i Siriju. Trako, koji je dobio godinu i po zatvora, po dogovoru sa Erdićem je dao Keseroviću i Hušidiću novac za avionske karte za relaciju Sarajevo - Istanbul. Hušidić i Keserović, koji su osuđeni na po godinu zatvora, uhapšeni su na sarajevskom aerodromu i u posljednji čas osujećeni da se ukrcaju u avion. Plan im je bio da se preko Istanbula domognu teritorije pod kontrolom Islamske države. Sva četvorica osuđenih uhapšena su 18. februara u antiterorističkoj akciji "Damask 3".

Sudija Biljana Ćuković kazala je da je dokazano da je Erdić organizovao odlazak Keserovića i Hušidića na strana ratišta, da je Trako obezbijedio novac za avionske karte i ostvario kontakt sa osobama koje će ih prihvatiti u Turskoj i onima koje će ih odvesti da se pridruže Islamskoj državi. Dodala je da se u kaznu Erdiću i Traki uračunava i period proveden u pritvoru od 18. februara. Sud im je juče produžio privor do 6. jula 2016. godine ili do upućivanja na izdržavanje zatvorske kazne. Na izricanju presude pojavio se jedino Erdić, Trako i Hušidić nisu željeli da dođu, a Keserović je po advokatu poručio da nema novca za put.

Tužilac Dubravko Čampara rekao je da je prezadovoljan presudom, jer je to prva presuda ovakve vrste. Keserovićev advokat Senad Bilić smatra da nema dokaza koji bi potvrdili da je njegov klijent trebalo da ide u Siriju da se pridruži Islamskoj državi. Hušidićev advokat Senad Dupovac kazao je da je prezadovoljan presudom, ali da će uložiti žalbu, jer su dokazi pribavljani nezakonito.

Iako je prva presuda za odlazak džihadista na strana ratišta pozdravljena, javnost i eksperti za bezbjednost su prilično nezadovoljni visinom izrečenih kazni. Profesor na Fakultetu bezbjednosti u Beogradu Milan Mijalkovski ocijenio je da su kazne preblage i zabrinjavajuće.

- Čim su izrečene presude, pa makar i ove prvostepene, znači da je dokazano da je riječ o borcima koji su spremni da se bore na strani Islamske države. Kazne su blage, jer očigledno i pravosuđe dijeli stav političke elite i ne želi da shvati stvarnu opasnost od tih boraca. Kazne su simbolične i mogu samo ohrabriti i druge da se okrenu prema toj pošasti i da se priključe teroristima - rekao je Mijalkovski.

Njegov kolega Zoran Dragišić kaže da ga raduje činjenica da su pale prve presude za povezanost s terorizmom.

- Ne mislim da je visina presude odlučujuća, jer oni to rade iz ideoloških i političkih razloga. Teško je proceniti koliko će to značiti generalno za prevenciju i koliko će sprečiti druge da vrbuju i odlaze u redove Islamske države - kaže Dragišić.

Ekspert za terorizam Dževad Galijašević kaže da je presuda preblaga i da je izrečena da bi umirili javnost.

Akcija "Damask" počela je u septembru prošle godine kada je uhapšen vođa vehabijske zajednice u BiH Husein Bilal Bosnić i još 15 osoba. Sudski proces protiv Bosnića je pri kraju. "Damask" je drugi nastavak dobio u novembru prošle godine, kada je uhapšeno još 11 vehabija.

 

Zatvorske kazne

Husein Erdić - tri i po godine

Midhat Trako - godina i po

Nevad Hušidić - godina

Merim Keserović - godina

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana