Четири Литванца оштетили Алумину за милионе марака

РТРС
Четири Литванца оштетили Алумину за милионе марака

Бањалука - Због злоупотреба у зворничкој Алумини, Управа криминалистичке полиције МУП-а Републике Српске поднијела је Посебном одјељењу за сузбијање корупције Републичког тужилаштва, извјештај против четворице држављана Литваније.

Четворица Литванаца су зворничку Алумину оштетили за десетине милиона марака. Литванци су злоупотребом овлашћења, противправно прибавили скоро 27 милиона КМ и 165 хиљада долара. МУП, како незванично сазнајемо, терети Миндаугаса Казакивичијуса, Виргинијуса Вајегу, Мартинаса Угијанскиса и Гиједриуса Григалиса. Кривична дјела починили су од 2010. до 2014. године. 

Даница Гњатовић, из Одјељења за односе са јавношћу МУП-а Републике Српске, рекла је да су пријављена лица за више правних лица прибавила противправну имовинску корист у укупном износу од 26.881.589 КМ и 165.000 долара, за колико су оштетили Алумину.

Казикивичијус је за четири године са рачуна Алумине, без правног основа, одобрио исплату више од 26 милиона марака. Григалиусу је стављено на терет да је у истом периоду као одговорно лице у Алумини, без правног основа, одобрио исплату 165 хиљада долара правном лицу из Колорада. Остала двојица осумњичених, тврде у МУП-у Српске, знали су за ове криминалне радње и нису ништа учинили да то спријече. Подршка институцијама Српске стиже од Управе и радника.

"Управа и радници Алумине подржавају сваку радњу институција Републике Српске и БиХ, усмјерену ка санкционисању криминала у фабрици. Дубоко вјерујемо, да ће овај извјештај имати судски епилог, извршиоци бити кажњени, и санкционисани сви учесници и организатори скорашње контроверзне блокаде трансакционих рачуна Алумине."

МУП Републике Српске је прије четири године Специјалном тужилаштву поднио извјештаје против пет литванских држављана, челника повезаних предузећа Глинице Бирач, који су предузеће оштетили за око 100 милиона марака. Сви осумњичени још тада су напустили БиХ, након чега им се губи сваки траг.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана