Cerić uvredama zasuo Ivanića

Vedrana Kulaga
Cerić uvredama zasuo Ivanića

Banjaluka - Predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa Mustafa Cerić nastavio je sa zapaljivom retorikom koja je obilježila njegov mandat na čelu Islamske zajednice u BiH nazivajući člana Predsjedništva BiH iz RS Mladena Ivanića srpskim nacionalistom i šovinistom i produženom rukom otrovne politike iz Srbije prema Bošnjacima.

Cerić je uputio pismo Ivaniću zbog njegove izjave u vezi sa utvrđivanjem rezultata popisa stanovništva kada je istakao da suštinski problem leži u tome da li će oko 190.000 ljudi iz spornih popisnica, koji su dominantno Bošnjaci, omogućiti da Bošnjaka u BiH bude više ili manje od 50 odsto. Ceriću je zasmetala i izjava da naziv "bosanski jezik" predstavlja problem u RS zato što je to pitanje prisvajanja cijelog pojma Bosna.

- Ivaniću, zar i ti ubijaš Bosnu, zar i tebi smeta ime mog jezika, zar i tebi smeta moja sloboda i čast? - naveo je Cerić na početku pisma.

Dodao je da ga je Ivanić izjavama uznemirio, ali da je shvatio da je Bošnjacima potreban budilnik.

- Tebe je Ivanić probudio, a ti mene. Hvala ti na tome, jer si mi uvjerljivo objasnio da je srpska politika u Bosni sa izduženim pipcima u Beogradu još otrovna za Bosnu i sve Bosance, posebno za Bošnjake - naveo je Cerić.

On je istakao da je očito da je za srpsku politiku previše Bošnjaka preživjelo, više nego što je planirano i više nego što je smjelo.

- Srpska puška nije mogla Bošnjake svesti na poželjnu mjeru pa je, stoga, srpska olovka sada na djelu. Srpska politika ne smije prihvatiti realno stanje u Bosni prema kojem su Bošnjaci iznad pedesetprocentna većina. Umjesto toga treba srpskim "njet" izluđivati bosansku pamet sve do iznemoglosti, jer Srbima se ne žuri. Oni imaju Dodika u Banjaluci, a Ivanića u Sarajevu, koji se svađaju oko toga ko je veći Srbin, a to znači ko će više nanijeti muka napaćenoj Bosni - naveo je Cerić.

Ivanić je kazao "Glasu Srpske" da je pročitao pismo i da nema komentara na ono što je u njemu navedeno.

- Nemam komentara jer bi komentarisanje takvog čovjeka bilo moje lično prljanje, a ne želim da se prljam. On sam govori dovoljno o sebi. Ostajem pri svojim stavovima, čak sam i jači u njima nakon njegovih riječi - kazao je Ivanić.

U PDP-u, čiji je Ivanić počasni predsjednik, poručili su da su zapanjeni pismom.

- Odmah nakon neprimjerenih političkih izjava poglavara Islamske zajednice u BiH Huseina Kavazovića, koji je iznio niz uvreda na račun Srba, oglasio se i isfrustrirani bivši vjerski vođa Cerić i prozvao Ivanića vrlo žestokim i otrovnim rječnikom, samo zato što štiti prava Srba u BiH - saopšteno je iz PDP-a.

Kavazović je u Švajcarskoj održao govore pune uvreda pozivajući Bošnjake da ne dozvole da vlah vlada u Srebrenici i navodeći da je alternativa izborima prolivanje krvi.

Drugo pismo

Mustafa Cerić uvredljivo i neprimjerno pismo Mladenu Ivaniću poslao je i u martu ove godine. Ivanić je tada izjavio da referendum o nezavisnosti BiH ne može prihvatiti kao nešto normalno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana